Nejla Kalajdžisalihović – “U mojim cipelama…”

Vrsta granta: NEW VOICES (Novi glasovi)

Korisnica granta: Nejla Kalajdžisalihović

Naziv projekta: “U mojim cipelama…”

“U mojim cipelama…” je projekat koji će dizati svijest građana i građanki Bosne i Hercegovine o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja kroz ispoljavanje najdubljih emocija u formi pisma. Uzimajući u obzir da je najteže reći neke stvari, projekat će pokušati doći do marginalizovanih grupa poput LGBTQI, zatvorenici/e, žene žrtve rata i/ili bilo kojeg oblika nasilja kako bi javnosti putem anonimnih pisama približili probleme i promovisali komunikaciju kao ključni alat za oporavak i prevazilaženje situacija koje nas u svakodnevnici tište. Jedan od izazova bh društva je međusobno nerazumijevanje koje potiče na netoleranciju, a najbolje rješenje tome je da se kroz promociju svakodnevnice određenih osoba približi stanje u kojem se ta osoba pronašla i buđenje empatije u javnosti.

Glavna aktivnost ovog projekta će biti forma pisma u kojem će svako moći da napiše pismo nekome i time uputi poruku oproštaja, priznanja i ispovijesti, i slično te da se pismo odobri i objavi na samom blogu. Pisma će se primati i putem e-maila, a svako ko želi može ostati anoniman ili potpisan. Webstranica/blog će se oformiti i pisma će se objavljivati putem društvenih mreža i same stranice/bloga. Projekat planira promociju i saradnju sa medijima i psiholozima gdje će se govoriti o nedostatku iskrene komunikacije i ispovijedanja. Radit će se i intervjui (anonimni i potpisani) koji će zaprimiti fomu pisma sa slikom (ilustracijom). Pisma će se nadalje printati i na kreativan način ostavljati u gradovima na poznatim lokacijama, te će se na društvenim mrežama pozvati da se pismo preuzme.

Na kraju projekta, izradit će se knjiga svih 100 objavljenih pisama koja će se printati i dostaviti organizacijama, zatvorima, radijima i drugim zainteresovanim stranama.

Period implementacije: 12 mjeseci

Sadržaji nastali u okviru ovog granta: