Nagovorite ljudima

U okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), kojeg implementiraju CPCD i OM,  snimljen je satirični serijal “Nagovorite ljudima” u kom glumci na duhovit način prikazuju društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Cilj je skrenuti pažnju na aktivnosti u okviru IMEP projekta i web platforme IMEP.ba, te motivirati nove građane-novinare da pošalju svoje radove.

NAGOVORITE LJUDIMA 1: Šta bi građani-novinari mogli pitati (izmišljene) političare koji ne kriju da su raščetvorili svoje partije, da plaćaju glasove birača, podmićuju policiju i zapošljavaju vlastitu djecu, koga na twitteru prati Džulija Roberts? Pogledajte izmišljenu kontakt emisiju u kojoj gostuju predsjednici izmišljenih partija koji odgovaraju na nimalo izmišljena pitanja.

NAGOVORITE LJUDIMA 2: Kada građani-novinari pomognu ili rade zajedno sa profesionalnim medijima onda (izmišljeni) političari moraju odgovoriti na pitanja koliko su zaradili tokom godina političkog angažmana, kako su dobili položaje, kakav mobitel ima čije dijete, ko je šta obećao, jesu li političari zlatne ribice? Pogledajte izmišljenu kontakt emisiju u kojoj gostuju predsjednici izmišljenih partija koji odgovaraju na nimalo izmišljena pitanja.

NAGOVORITE LJUDIMA 3: Gdje će ministri, bez „štele“, zaposliti sina jednog rudara, zašto ministrica skida  cipele i kako bi  ona riješila problem besparice i gladi pogledajte u izmišljenoj kontakt-emisiji u kojoj gostuju predsjednici izmišljenih partija koji odgovaraju na nimalo izmišljena pitanja.

NAGOVORITE LJUDIMA 4: Šta sa radnicima koji  nisu dobili platu 124 mjeseca, šta sa narodom koji ništa ne razumije, kada će se Bosna „integrisati“, kako do Beča sa 70 KM i zašto ministrica voli automobil marke hamer pogledajte u izmišljenoj kontakt-emisiji u kojoj gostuju predsjednici izmišljenih partija koji odgovaraju na nimalo izmišljena pitanja.

NAGOVORITE LJUDIMA 5: Da li bi ministrica i ministar iz stranaka. Pošto po to i Samo da znaš voljeli dobiti još jedan mandat i šta će reći biračima; šta je izgrađeno u Cazinu; kako će BiH ući u NATO i ko je za, ko protiv i zašto; kako riješiti pitanje demobilisanih boraca… Još jedan urnebesni izmišljeni intervju sa izmišljenim političarima, ali pravim pitanjima.

NGOVORITE LJUDIMA 6: Sjećate se Kuma? Onaj što je davao ponude koje se ne mogu odbiti? Evo ga opet među nama… Nije baš dobro, ali ima ideje kako bi uredio obrazovanje, zdravstvo, kako uspostaviti sistem. Priča i o tome šta se desi kada lupi šakom o sto, koga voli da gleda, kako plaća obezbjeđenje iako nema novca, o tome kakobi obnovio društvo, zašto je važan vodopad Skakavac, kome treba vjerovati, kada će biti bolje…Kum je opet među nama, a Kum nije dugme.

NAGOVORITE LJUDIMA 7: Izmišljeni intervju sa izmišljenim političarima, ministricom i ministrom iz stranaka Pošto po to i Samo da znaš koji odgovaraju na nimalo izmišljena pitanja: kakvu imovinu imaju i gdje, koliko su i za šta odgovorni, kako komuniciraju sa medijima, kako koriste društvene mreže…. Smijeh zagarantovan! I sve to u režiji IMEP-a!

NAGOVORITE LJUDIMA 8: Kakva je trava u tuđoj bašti, šta se raspada u Tuzli, kako ministri postaju istomišljenici s narodom i kako to pokazuju, kako izgleda “krezava” šuma, kako riješiti problem migranata i kako ih ministar uzima u zaštitu… ova i još mnoga slična pitanja postavljena su u novoj epizodi Nagovorite ljudima izmišljenim političarima iz stranaka Pošto Po to i Odma’ da znaš! Smijeh zagarantovan!

NAGOVORITE LJUDIMA 9: U ovoj epizodi “Nagovorite ljudima” novinari prisutni u studiju postavljaju pitanja i tako saznajemo kako je ministar počeo da se bavi politikom, šta ministar kaže kad govori istinu, šta ministirca misli o gej-paradi, šta ako neko novinara namlati, šta se desi sa strategijom ako novinari “čeprkaju”, kakav je značaj Bugojna u BiH…

NAGOVORITE LJUDIMA 10: U ovoj epizodi “Nagovorite ljudima” u razgovor se uključuju gledaoci/slušaoci i postavljaju pitanja. Izmišljeni ministar i ministarka iz izmišljenih političkih partija ne pokazuju baš pretjeranu trpeljivost, a ni razumjevanje za nezadovoljne građane. Pogledajte i poslušajte da li vlast može pokrasti Smaju iz Prozora koji ima primanja 400 KM, da li ministri znaju šta o njima mediji izvještavaju, da li su imali susrete sa građanima novinarima…