Građansko novinarstvo

GRAĐANSKO NOVINARSTVO

Aktivnim učešćem u procesu sakupljanja, izvještavanja, analiziranja i širenja vijesti i informacija građani/ke zauzimaju značajno mjesto u kreiranju medijskog sadržaja. Otud koncept građanskog novinarstva – kao vida plasiranja informacija građana/ki čije osnovno zanimanje nije profesionalno novinarstvo.

Razvoju građanskog novinarstva značajno je doprinio razvoj Interneta, pojava blogova, foruma i informativnih web stranica. Digitalne tehnologije učinile su građansko novinarstvo univerzalno privlačnim i planetarno popularnim koje iz dana u dan postaje sve relevantnije.

Na taj način,  građani/ke aktivno i direktno učestvuju u socijalnim procesima i društvenim pitanjima, odnosno sakupljaju i analiziraju informacijete ih distribuiraju uz pomoć savremene tehnologije u cilju poboljšanja stanja u društvu ili ukazivanja na nešto što je njima važno ili zanimljivo.

Građani/ke novinari/ke su u mogućnosti da svakodnevno dijele značajan broj sadržaja u vidu informacija, fotografija, video klipova i drugih vrsta sadržaja na portalima koji zvanično nisu mediji.

Najčešći kanali za cirkulaciju sadržaja su društvene mreže poput Twittera, Facebooka i YouTube-a.

IMEP podržava nezavisnost medija i slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini i u sklopu svojih aktivnosti pruža podršku građanskom novinarstvu.

Kreirana je web platforma i mobilna aplikacija objavi.ba koja daje mogućnost učestvovanja u procesu formiranja vijesti i informacija, te slobodno izražavanje i dijeljenje sadržaja građana/ki novinara/ki.

Građansko novinarstvo nastaje, kada ljudi, ranije nazivani publika, uzimaju u svoje ruke medijske alate kako bi se međusobno obavještavali.

— Jay Rosen, profesor novinarstva na NIU