Ulazimo li u novu eru medijskih formata?

U utorak, 22.2.2022. godine, putem specijalno 3D modelirane virtuelne platforme, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je organizovao jedinstveni medijski događaj – prvi 3D virtuelni festival „Pusti priču da živi“ u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP).

Događaj se odvijao u tri virtuelne dvorane koje su u virtuelnom okruženju nosile nazive tri bh. grada – dvorana Sarajevo, dvorana Mostar i dvorana Banja Luka, gdje su prikazane tematske cjeline: Nove medijske forme, Ljudska prava i Korupcija

„CPCD je kroz IMEP do sada dodijelio 175 donacija medijima, građanima novinarima i nevladinim organizacijama koje se bave medijima. Zahvaljujući tim sredstvima proizvedeno je 3500 medijskih sadržaja – od izvještaja do dokumentarnih filmova I drugih složenih formi. Ovaj festival prikazuje dio tih sadržaja i otvara u razgovoru sa autorima, uz pitanja publike, mnoge izazove koje nosi novo digitalno vrijeme i nove forme produkcije. Ovaj 3D festival je nova produkciona forma, u zadnje vrijeme učestala zbog pandemije koronavirusa, ali i novi pravac digitalne konvergencije“, poručio je Radenko Udovičić, projektni menadžer Centra za promociju civilnog društva ističući da tradicionalno novinarsko informisanje i komentarisanje mora naći koegzistenciju sa novim glasovima, novim formama i novim uglovima.

Posjetioci i posjetiteljke festivala imali su priliku da sudjeluju u diskusijama na teme: „Ulazimo li u novu eru medijskih formata“, „Mediji i civilno društvo u borbi za ljudska prava: Da li je novinarsko pero dovoljno za ovu borbu“, te „Istraživati i praviti medijske sadržaje o korupciji ili biti koruptivan? Šta je svrsihodnije u Bosni i Hercegovini?“.

Tematske diskusije su moderirale Emela Burdžović Slipičević i Elma Kazagić, dok su učesnici i učesnice bili predstavnici medija i organizacija civilnog društva, ali i građani/ke novinari/ke i aktivisti/ice. Autori i autorice čiji su multimedijalni radovi bili prikazani su Helem Nejse, Ivan Ramadan, Armin Bungur, Zoran Ćatić, Elameri Škrgić, Portal slobode NOMAD, i Udruženje SEMPER – servis za medijsku profesionalnu edukaciju i razvoj – Gerila.

„Iznimno nam je drago da smo, kao organizatori prvog 3D medijskog festivala, uspjeli da u jednom virtuelnom okruženju okupimo izvanredne autore i autorice, organizujemo tri tematske diskusije te prikažemo raznovrsne medijske sadržaje, koji su realizirani u sklopu USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) u proteklih pet godina. Pozivamo sve zainteresovane da u narednim danima posjete platformu festival.imep.ba i virtuelnu dvoranu Banja Luka u kojoj će i dalje biti aktivna postavka multimedijalne izložbe IMEP medijskih sadržaja. Doživite novo 3D virtuelno iskustvo već danas, poručila je Marijana Ušanović, menadžerica za komunikacije Centra za promociju civilnog društva.

OSTAVITI ODGOVOR