Kao i svaki drugi dio tijela, um se mora redovno vježbati kako bi ostao funcionalan i u formi. Čim napustimo školu, većina nas prestaje čitati knjige. “Dosadno” štivo je iza nas, od sada se posvećujemo samo kratkim porukama na internetu ili u novinama. Umjesto da izazovemo mozak i tako ga razvijamo, mi ga zabavljamo raznim vrstama aplikacija za pametne telefone, društvenih mreža i televizije. Posljedice su kobne, ne samo za pojedinca nego i za društvo u cjelini.

Čest izgovor mladih je.“Čitanje je dosadno, potrebno je puno truda i više volim gledati Netflix.” Ali čitanje može biti i zabavno, posebno kada zvučite pametno u novom društvu, pred novom djevojkom ili momkom.
Znati dobro čitati važno je za funkcionisanje u našem društvu. Ali čitanje čini mnogo više. Čitanje vam omogućava sticanje znanja i uvida o prošlosti, o događajima u dalekim zemljama i o ljudima iz različitih sredina. Čitajući učite suosjećati s drugima; razvijate empatiju i vježbate razmišljanje. Čitanje je stoga veoma važno za razvoj mladih te za njihov lični rast.

Iskoristite ugodno s korisnim, posjetite sajmovime knjiga. Sve više je turističkih tura u regionu koje su organizovane upravo zbog sajmova knjiga. Ali kada odete u okviru te ture posjetite i sajam, nemojte zaboraviti njen primarni razlog. Kupite knjigu kao suvenir, čitajte je u povratku, divno je prenijeti se nakratko u drugi svijet.

Čitanje je vrlo moćno sredstvo za stimulaciju mozga. Čitanje zahtijeva mnoge moždane funkcije: percepciju, jezik, pamćenje, rasuđivanje i maštu, pažnju i sposobnost odabira između glavnih i manjih problema. Što se tiče sadržaja, priče su gorivo za mozak. Mozak treba znanje i informacije iz okoline za svoje sazrijevanje. Za naše funkcionisanje posebno su važni novi podražaji. Zato je radoznalost temeljna ljudska karakteristika. Biološki gledano, takve informacije nam omogućavaju da se prilagodimo promjenjivom okruženju. Dakle, cijeli život tražimo vanjske podražaje: senzorne, kognitivne, socijalne i emocionalne podražaje.

Ljudi koji vole čitati znaju zašto to rade: Čitanje je opuštajuće, žele naučiti nešto novo, ali s čitanjem dolazi puno više u naše živote, o čemu malo ko od nas razmišlja.

netflix.png

 

OSTAVITI ODGOVOR