#Progovori – RUPA BEZ DNA U SANSKOM MOST
-zbog čega mještani Zdene četiri godine hodaju po rupama u dimu i prašini?

Zdena je prigradsko naselje koje se nalazi u Sanskom Mostu. Prvomajska ulica, kao glavna ulica u Zdeni vodi direktno do glavne ulice u gradu. Prije četiri godine, 1500 metara Prvomajske ulice je prokopano sa obećanjem da se radi na poboljšnju kanalizacione mreže, a tako i infrastrukture u Zdeni i obećanjem da će se stari asfalt zamijeniti novim.
Tek 2020. godine je u kabinetu općinskog načelnika potpisan ugovor sa izvođačem radova o izgradnji asfaltnog kolovoza i trotoarskih površina u dijelu Prvomajske ulice, od raskrsnice s Magistralnim putem M-15 do „nule“, što predstavlja dužinu od 500 metara. Vrijednost radova na spomenutom dijelu puta je bila 300 hiljada maraka, te je taj dio asfalta završen. Preostalih 1000 metara i dalje nema asfalta, a za čiji popravak je Vlada FBiH tek 2020. godine izdvojila 350 hiljada maraka.
Jedino što je zaista završeno je kompletna kanalizaciona mreža, vodovodni sistem i druga komunalna infrastruktura. Na sva pitanja građana o asfaltu u Zdeni, obično se odgovara upravo navedenom informacijom o završenoj kanalizacionoj mreži. Ali, trebaju li se građani zadovoljiti informacijom da je za četiri godine završena samo kanalizaciona mreža i 500 metara puta?
Unazada čeitiri godine mještani ne mogu autom izaći iz Prvomajske ulice, moraju ići zaobilaznicom, koja predstavlja problem za ljude koji idu na posao i djecu koja idu u školu. Rupe na putevima se u slučaju najmanje kiše napune vodom toliko da mještani kroz ulicu mogu proći samo u čizmama. Tokom sunčanih dana veliki problem jeste prašina, zbog pjeska koji se obično nasipa u rupe. Mještani su na ovu situaciju počeli gledati komično, te su napravili facebook stranicu „Asfalt za Zdenu“ u kojoj na vrlo komičan način gledaju situaciju u svom naselju. Ali, zašto isti ne poduzmu nešto više?
Odgovor na postavljeno pitanje su brojna obećanja od strane nadležnih, pogotovo ona u predizbornim kampanjama, obećanja o tome kako će doći do nastavka radova. U predizbornim kampanjam se Zdena predstavlja kao mjesto u kojem će doći do najbržeg napretka i izgradnje, ali Zdena danas, kao prigradsko naselje, nema asfalta, koji imaju i najudaljenija sela u Sanskom Mostu. Lažna obećanja su izgleda najbolja reklama. Mještani povremeno viđaju kamione u svom naselju i nadaju se skorijem razrješenju njihovog problema.
Za ovu situaciju političke stranke krive jedne druge, krive načelnika Sanskog Mosta, gdje se krivnja prebacuje sa jednog čovjeka na drugog. Stranka Nezavisni blok krivi načelnika Farisa Hasanbegovića zbog nerada i nepotizma. U trećem mjesecu ove godine, Nezavisni blok je tražio smanjenje plate istog. Načelnik Sanskog Mosta je imao najveću načelničku platu u BiH sa koeficijentom 9,8, koji ima i sam premijer FBiH Fadil Novalić. Izgleda da primanja, koja su prelazila iznos od 4000 KM, nisu bila dovoljan stimulans za gradonačelnika da i nakon 4 godine završi 1500 metara asfalta prema izletištu na izvoru Zdene, ističe stranka Nezavisnog bloka. Plata načelnika je smanjenjena procentualno za oko 21%, a koeficijent sada iznosi 7,7. Kada se taj koeficijent pomnoži sa osnovicom 315 dobije se iznos 3.087KM, na to se doda minuli rad, plus topli obrok. Sada je smanjena za 661,5 KM i iznosi 2.425,5KM na šta se doda minuli rad i topli obrok. Također, iz Nezavisnog bloka se oštro skreće pažnja na nepotizam i korupciju u Sanskom Mostu.
Odgovore na pitanja ’’Zbog čega su radovi usporeni, gdje je novac i kakve sve probleme imaju mještani Zdene’’ mi je dala srednjoškolka Džejla, koja živi u ovom naselju i koja svakodnevno na svom facebook profilu skreće pažnju na ovaj problem.
„Usporeni su zbog same korupcije u politici, kao i zbog sopstvenih interesa pojedinaca.
Novac? Pa, iako je 1000 takvih pitanja na njih baš i ne dobijamo odgovor, s tim da je za ove radove izdvojeno blizu 400 hiljada maraka, ako ne i više, ali gdje je spomenuti novac ne znamo ni mi, vjerovatno u nečijem džepu.
Prisutni su mnogobrojni problemi, prvenstveno uništavanje vlastite imovine, recimo automobila, pri čemu nijedan popravak uzrokovan ovim stanjem puta nije manji od 400 KM. Problem predstavljaju također i blato, prljavština i prašina koja pada svugdje. Nesnošljivo je posebno nakon kiše kada se stvori još veći broj rupa pa ih je nemoguće izbjeći. Sramotno je prije svega da jedno predgrađe ima takvu sliku.“
Kada će doći kraj ovome i ko je kriv?
„Isto se pitaju i mještani iz godine u godinu, ljudi se nadaju ’evo počeli su kopati, evo rade nešto, možda će uskoro’, da bi na kraju svi ti radovi bili završeni i prije nego što su počeli, a sve se ostavlja u istom stanju. Niko ne vodi računa, a kamoli brige kako je ljudima koji tu žive i kako to podnose. Ovo je rupa bez dna, a krivi smo svi, građani. Naš čovjek svašta trpi i svemu vjeruje. Krivi smo što zajedno ne protestujemo ili ne izazovemo neku pobunu za trenutno stanje. Nakon nas, krive su već korumpirane političke partije, njihovi predstavnici i njihove lažne priče i uvjerenja, bilo kao dio predizborne kampanje ili mnogočega drugog. Kampanje su uglavnom lažne, a onda na sve to se ni sam gradonačelnik baš i ne zalaže za ovu temu i po svemu sudeći ju ostavlja po strani. Nažalost, dok je ovakvih ljudi, počevši od države pa do općina, uvijek će nam biti ovako. Naše potrebe će biti najmanje važne, na onom zadnjem mjestu.“
Važno je i napomenuti kako su jedne prilike od predsjednika Mjesne zajednice Zdena, mještani dobili prijetnje zbog objava na facebook-u o asfaltu. Kada takve prijetenje dolaze od čovjeka koji živi u Zdeni, koji je naravno uključen u politiku vladajuće stranke, dolazi do pitanja kakve i kolike se pare tu vrte?
Pasivnost građana i laka mogućnost manipulacije istih, nerad i nepotizam političkih stranaka, razlozi su zbog kojih mještani Zdene već četiri godine hodaju po rupama u dimu i prašini. Kada se građani probude i prestanu na komičan način gledati ovu vrlo ozbiljnu situaciju u svom mjestu i počnu na glasniji način skretati pažnju na problem u svom naselju, općina Sanski Most će biti prinuđena završiti radove u Zdeni, bez daljnih zavrzlama. Problem korupcije u politici je nažalost poznat već svim građanima BiH, u kojem god gradu se oni nalazili. Za prestanak takvog djelovanja je potrebno buđenje građanske svijesti i glasno reagovanje na probleme.

Pisala: Amina Hodžić

245300522_1767266823457296_8496078185927867931_n-1.jpg 245321222_1767266590123986_6914244843120233108_n-0.jpg

 

OSTAVITI ODGOVOR