Omikron soj je jako brzo postao dominantna varijanta koronavirusa u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji. Naučnici su počeli istraživati kako i na koji način evoluira, i kakve efekte bi mogao ostaviti na zdravlje čovjeka.

Naučnici još uvijek rade na otkrivanju novih detalja, ali se čini da je za povećanu prenosivost Omikrona „kriva“ kombinacija nekoliko osobina: lakše se veže i probija u ljudske respiratorne stanice; brže se replicira unutar organizma; može izbjeći imunitet stečen prethodnom infekcijom ili vakcinacijom.

Ove prednosti znače da se Omikron širi velikom brzinom. Otkako su naučnici u Južnoj Africi prvi put označili njegovo prisustvo u novembru 2021. godine, otkriven je u 77 zemalja i vjerovatno je prisutan u većini drugih, navode podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Slučajevi Omikrona otkriveni su u SAD-u, širom Evrope i Afrike, te u Kini, koja održava stroge granične kontrole i strog režim za upravljanje čak i malim epidemijama.

“Omikron se širi brzinom koju nismo vidjeli ni s jednom prethodnom varijantom”, ističe se u nedavnom saopštenju sekretara Svjetske Zdravstvene Organizacije.

Postoje znakovi da je varijanta povezana s manje teškom bolešću od ranijih verzija virusa. Naučnici ipak upozoravaju da ozbiljnost može varirati od mjesta do mjesta ovisno o faktorima, uključujući nivoe imuniteta i karakteristike populacije, te da čak i ako nije toliko opasan, njegova lakoća prenošenja znači da Omikron i dalje može uzrokovati talase bolesti i smrti.

Sve je više primjera zapanjujuće prenosivosti Omikrona. Jedan od primjera se desio u Norveškoj. Nakon božićne zabave krajem novembra u jedom od restorana u Oslu, 80 od 115 gostiju bilo je pozitivno na koronavirus, a prema podacima Norveškog Instituta za javno zdravlje, testirajem je utvrđeno da su svi zaraženi upravo sojem Omikron Covid-19.

U Hong Kongu, 36-godišnji muškarac identifikovan je 13. novembra kao jedan od najranijih poznatih slučajeva Omikron soja. Istraživači su zaključili da ova varijanta virusa ima puno veću zračnu prenosivost u odnosu na prethodne, a tome u korist ide i informacija da je pet dana poslije prvog zabilježenog slučaja, 62-godišnji muškarac koji je boravio u sobi preko puta također bio pozitivan na COVID-19 test (Omikron soj), iako nije imao kontakt sa prvozaraženim.

Sve veći broj dokaza sugeriše da mutacije Omikrona mogu dati i inherentne prednosti prijenosa pored njegove sposobnosti da izbjegne imunološki odgovor tijela. Jedno istraživanje (koje još uvijek nije u potpunosti potvrđeno), od strane istraživača u Hong Kongu pokazalo je da se Omikron inficira i razmnožava 70 puta brže od Delta varijante u disajnim putevima, što objašnjava brzinu prenošenja novootkrivinog soja.

Međutim, dešavanja u plućima kod zaraženih su zaintrigirala naučnike – istraživači su otkrili da se ćelije Omikron soja repliciraju manje efikasno u plućima od originalne verzije virusa, što bi moglo pomoći da se objasni zašto je Omikron povezan sa slabijim simptomima od onih kojih su uzrokovali ranije otkriveni sojevi.

Još jedna studija, čija potvrda rezultata se očekuje u posljednjim danima 2021. godine, čini se da podržava nalaze tima iz Hong Konga: Istraživači su dokazali da je pseudovirus Omikron (sintetička verzija varijante Omicron) bio bolji u inficiranju ćelija od pseudovirusa Delta i originalne verzije virusa .

Britanski zvaničnici za javno zdravlje kažu da prednosti Omikrona znače da je interval između novozaražene osobe koja postane zarazna za druge kraći kod Omikrona, okvirno tri dana u poređenju sa šest ili više kod Delte. Također su procijenili da je rizik da neko prenese virus na drugog člana njihovog domaćinstva tri puta veći kod Omikrona u poređenju sa Deltom.

727e1ae951be4e27b921ddaa13e75f38_view_article_new

 

OSTAVITI ODGOVOR