Damir Imamović je rođen krajem sedamdesetih u familiji čuvenih sevdalijskih bardova, djeda Zaima i oca Nedžada. Odrastajući u familiji, gdje se sevdah udisao i ljubomorno čuvao svakodnevno, Damir je 2004. započeo svoje kreativno putovanje beskrajem sevdaha na potpuno drugačiji, inovativan način poštujući tradiciju starih majstora sevdaha istovremeno strastveno istraživajući tradicionalne tehnike i uvodeći nove zvuke. 2006. je izdao svoj prvi album za Gramofon sa bendom Trio, a potom je izdao čuveni “Abrašević Live” snimljen u OKC Abrašević u Mostaru. Nakon toga Damir otvara novo poglavlje sevdaha na području bivše Jugoslavije i svira sa genijalnim muzičarima od Bojana Zulfikarpašića, Erica Vloemansa, Jadranke Stojaković, Frenkie-ja, Vlatka Stefanovskog… 2009. snimljen je o njemu i dokumentarni film “Sevdah” redateljice Marine Andree, koji je na SFF-u dobio prvu nagradu publike.

U svojoj putujućoj laboratoriji sevdaha “SevdahLab” Damir je organizirao brojne radionice na kojima je publiku educirao o historijatu sevdaha, tradicionalnim muzičkim kanonima sevdaha i čudesnoj poetici i estetici sevdaha. Poznat je po eksperimentiranju sa tradicionalnim instrumentima koje oplemenjuje s novim idejama i udahnjuje im novi muzički izričaj, novo obličje i kroji novo zvukovlje na starim sevdalijskim tradicijskim obrascima, što je u konačnici rezultiralo novim sjajnim instrumentom pod nazivom tambur. S tamburom uskoro počinje s promocijom posljednjeg albuma “Singer of tales” za kojeg je nedavno dobio prestižnu nagradu britanskog muzičkog časopisa Song lines za najboljeg evropskog muzičara.

www.damirimamovic.com

Podcast Anise Šerak i Digitalnog doma kulture iz Sarajeva bavi se promocijom nauke i naučnih saznanja i širenjem kolektivnog znanja. Razgovaramo o vrlo ozbiljnim temama na drugačiji, razumljiviji način: o fizičkom i mentalnom zdravlju, psihologiji, nauci, obrazovanju, modernoj umjetnosti, kulturi, književnosti, sportu…

U našim epizodama možete čuti neobične priče o običnim ljudima. Tu smo da zajedno razvijamo kritičko mišljenje, širimo kolektivno znanje, pričamo o pismenosti i nepismenosti, o kulturi i nekulturi, o nauci i pseudonauci, o umjetnosti i o esencijalnoj važnosti nauke i kritičkog razmišljanja za fizičku i mentalnu dobrobit pojedinaca i pojedinki, zajednica i cijelog društva.

Ako ste otvorenog uma, spremni na prikupljanje novih saznanja, želite čuti drugo i drugačije mišljenje, onda ste na pravom mjestu da zajedno sa nama pomognete da širimo kolektivno znanje kako bi informirali i inspirirali nove generacije.

OSTAVITI ODGOVOR