Sarajlija Safet Džemidžić nedavno je na društvenoj mreži Facebook objavio status u kojem je detaljno opisao hronologiju događaja u provođenju procedure konkursa na koji je aplicirala i njegova sestra. Ogorčen zbog, kako je naveo, nepravilnosti, nepotizma i kršenja zakona prilikom zapošljavanja na radno mjesto magistra farmacije u Javnoj ustanovi “Zavod za bolesti ovisnosti” Kantona Sarajevo, reakcija na Facebooku, odnosno upoznavanje i uključivanje javnosti u cijeli slučaj, bio mu je jedini preostali način za borbu i zaštitu osnovnih ljudskih prava njegove sestre.

Džemidžić je u svom postu naveo argumente i dokumente za koje tvrdi da predstavljaju klasični primjer korupcije prilikom zapošljavanja, a koja je, inače je poznato, rasprostranjena u Bosni i Hercegovini.

SAFET DŽEMIDŽIĆ Borba protiv korupcije i aktizmom na društvenim mrežama

Slučaj je odjeknuo do te mjere da se u sve uključuju i nadležne institucije

Vrlo je zanimljivo to da je status na njegovom privatnom Facebook profilu izazvao ogromne reakcije, kako prijatelja, tako i građana. Na kraju, svojevrsni pritisak javnosti doveo do toga da su se u raspravu uključili i javni funkcioneri, počevši od onih koji su direktno provodili konkurs pa sve do ključnih političkih figura, koje su trenutni lideri vladajuće koalicije u Vladi Kantona Sarajevo.

Slučaj je odjeknuo do te mjere da se u sve uključuju i nadležne institucije, pa je Džemidžićev aktivizam na društvenim mrežama rezultirao činjenicom da će Kantonalni ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u potpunosti ispitati navedeni konkurs i spriječiti svaki oblik eventualnih nelegalnosti i korupcije.

Sličnih priča moguće je zaista mnogo naći, ali ovu konkretnu prezentirali smo jer vrlo zorno dokazuje kako je internet, odnosno društvene mreže moguće kvalitetno iskoristiti u smislu društvenog aktivizma i borbe protiv korupcije.

Te činjenice svjesno je zaista sve više ljudi pa alate koji su im dati u ruke vrlo često i koriste. To se može smatrati vrlo značajnom društvenom pojavom u smislu razvoja demokratičnosti, građanske hrabrosti i aktivizma u društvu.

Ovdje je važno naglasiti i to da naši građani u posljednje vrijeme u najvećoj mjeri imaju osigurane i sve preduvjete za aktivizam i davanje doprinosa zajednici radom na društvenim mrežama. Treba naglasiti da su Bosanci i Hercegovci u tom smislu, uvjetno rečeno, vrlo spremni, jer gotovo svi punoljetni imaju pristup internetu, pa tako i društvenim mrežama.

Prijava korupcije putem Facebooka

Prema prošlogodišnjem izvještaju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, broj prijavljenih brojeva mobilnih telefona u našoj državi raste respektabilnom brzinom. Naime, broj korisnika mobilne mreže (pa tako i interneta) u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 3.804.197 i bilježi rast od 9,3 posto u odnosu na treći kvartal 2018. godine. Osim toga, ukupan broj internet priključaka putem fiksne mreže u trećem kvartalu 2019. godine iznosio 707.782 i bilježi rast od 2,7 posto.

Imajući u vidu navedeno, jasno je da rastom korisnika interneta, u BiH raste i broj aktivista, koji su spremni uhvatiti se u koštac s nepravdom i nezakonitostima, javno o tome govoriti i sve, eventualne, informacije i dokumente koji ukazuju na korupciju prijaviti nadležnim državnim organima.

Tih benefita vrlo su svjesni i nadležni u državnim institucijama i nevladinim organizacijama koje se primarno bave borbom protiv korupcije. Tako za primjer možemo navesti Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) koja društvene mreže koristi kao sredstvo komunikacije s građanima i ostavlja im mogućnost za prijavu korupcije.

Kada se tiče nevladinih organizacije, možemo istaknuti, na primjere, aktivnosti “Transparency Internationala BiH”, koji društvene mreže, tačnije zvanični Facebook nalog organizacije koristi u komunikaciji s građanima, a sve u cilju aktivnije i jače borbe protiv rasprostranjene korupcije.

Borba za istinu i pravdu, borba protiv korupcije i putem Facebooka

Borci protiv korupcije, borci za pravdu i istinu, borci za narod i državu

Prateći društveno-politička zbivanja u Bosni i Hercegovini može se zaključiti da je sve više istaknutih pojedinaca koji su se svojim aktivizmom na društvenim mrežama, prvenstveno Facebooku i Twitteru, već etablirali i dokazali kao borci protiv korupcije, borci za pravdu i istinu, borci za narod i državu. Mnogi postaju istaknute ličnosti u društvu, čiji stavovi se poštuju i cijene. Svjedoci smo činjenice da takvi pojedinci svojim “radom” na društvenim mrežama gotovo svakodnevno učine minimalno jedno dobro u ostvarivanju i zaštiti prava građana i države.

Umreženi s medijima koji prenose i objavljuju njihove informacije, vijesti i komentare u velikoj mjeri doprinose razvoju kritičke misli u bh. javnom prostoru, koja je, istini za volju, još uvijek na nezadovoljavajućem nivou.

Društvene mreže moguće je koristiti i za realizaciju vrlo pozitivnih društvenih procesa

Na kraju, važno je naglasiti i to da su se društvene mreže posljednjih godina, osim aktivistima koji ukazuju na korupciju i nelegalnosti, dobrim poljem pokazale i za politički aktivizam. U tom smislu imamo plejadu političara, mahom mlađih generacija, koji kompletan svoj politički identitet kreiraju putem društvenih mreža. To će u budućnosti biti od velike koristi jer će društvene mreže biti ključni poligon za vođenje javnih političkih debata i rasprava prilikom donošenja najbitnijih odluka za društvo.

OSTAVITI ODGOVOR