Piše: Seđad Muhić

Općinsko vijeće Jajce na jednoj od posljednjih sjednica usvojilo je Deklaraciju „Općina bez brana“! Dokument deklaracije su nakon toga potpisali načelnik Edin Hozan i predsjedavajući Općinskog vijeća Josip Topić. Tako je ova lokalna zajednica postala jedna u nizu bh. općina koje su u saradnji s ekološkim aktivistima i nevladinim organizacijama i zvanično odlučno stale u zaštitu životne sredine i prirode na svom području.

Građani masovno potpisivali PETICIJU SPASA

Nećemo dozvoliti planiranje MHE

Nadalje, Općinsko vijeće Jajce, osim Deklaracije usvojilo je i zaključke koji se tiču odnosa ove lokalne zajednice prema zaštiti okoliša, odnosno zabrane izgradnje minihidrocentrala:

  • Svjesni smo prava stanovnika naše općine i budućih generacija na kvalitetan okoliš i prava na vodu, i to pravo smo spremni štititi i aktivno zastupati.
  • Nećemo dozvoliti planiranje MHE u prostorno-planskoj dokumentaciji naše općine. U slučaju da su takvi objekti već planirani u prostornom planu, a još uvijek nisu izgrađeni, nastojat ćemo ih ukloniti iz prostorno-planske dokumentacije.
  • Nećemo izdati nikakvu saglasnost, dozvolu ili preporuku za izgradnju MHE, brana ili vodozahvata na teritoriji naše općine. Načelnik općine, Općinsko vijeće i svi drugi organi lokalne samouprave će u svim pitanjima upravljanja okolišem kosultovati građane kroz javnu raspravu ili drugi vid uključivanja javnosti u proces odlučivanja.
Više od 6.000 građana u decembru 2020. potpisalo je peticiju protiv izgradnje minihidrocentrala na Plivi

Izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH“ Emina Veljović pozdravila je odluku Općinskog vijeća Jajce, koje je, kako je kazala, bilo voljno saslušati zahtjeve ekoloških aktivista i donijeti najbolju odluku u cilju zaštite okoliša u ovoj lokalnoj zajednici.

  • Deklaracija “Općine bez brana“ izrađena je od strane članica Koalicije za zaštitu rijeka u BiH. Članovi Udruženja Aarhus centar od početka su pružali pravnu i stručnu pomoć građanima Jajca u borbi protiv izgradnje dvije minihidrocentrale na rijeci Plivi, te su tim povodom u junu ove godine, zajedno s drugim predstavnicima Koalicije za zaštitu rijeka održali sastanak s načelnikom ove općine kome su prvom prezentirali Deklaraciju i objasnili zašto je istu potrebno i usvojiti – kazali su iz ove organizacije.

Početak borbe

Ipak, važno je napomenuti da je sve počelo mnogo ranije te da je Deklaracija, u suštini, samo posljedica ili rezultat vrlo aktivne borbe i zalaganja nevladinih aktivista i građana ove lokalne zajednice, koji su, slobodno možemo kazati, plebiscitarno stali u zaštitu rijeke Plive.

Bio je, dakle, novembar 2020. godine kada su se u javnosti pojavile informacije da je na rijeci Plivi, u centru Jajca, dvjestotinjak metara od jajačkog vodopada, planirana izgradnja dvije minihidrocentrale.

Minihdrocentrala bila planirana tristotinjak metada iznad jajačkog vodopada

Na početku je to mnogima bilo nevjerovatno, većina je posumnjala u tačnost informacije, a tek kada se potvrdila istinitom, uslijedio je šok. A, zatim je uslijedilo građansko samoorganiziranje i akcija sa samo jednim ciljem – zaštita prirodnih bogatstava i životne sredine.

Već na samom početku osjetilo se zajedništvo građana, nevladinih organizacija, pa i političara koji su složno bili protiv izgradnje minihidrocentrala na Plivi. Već u decembru je organizirana peticija, koju je u rekordnom roku potpisalo više od 6.000 građana.

Društveni i ekološki aktivista iz Jajca Samir Beharić kazao je da su Jajčani peticiju protesta masovno potpisivali jer je izgradnja minihidrocentrala na rijeci Plivi direktno ugrožavala jajački vodopad, kojeg je svjetski turistički vodič “Lonely Planet” svrstao među 12 najljepših vodopada u svijetu.

Nove hidroelektrane pogubne za Malo i Veliko Plivsko jezero

Izgradnjom minihidrocentrala bili bi ugroženi Veliko i Malo Plivsko jezero

Predsjednik Planinarskog društva “Ćusine” i jedan od najaktivnijih Jajčana u borbi za zaštitu rijeke Plive, Velid Hrnjić, kazao je da bi nove hidroelektrane bile pogubne za Malo i Veliko Plivsko jezero.

  • Odavno imamo Malo jezero koje živi na ekološkom minimumu, te problem s koritom Plive i vodopadom. Stanovnicima je prekipjelo, jer živimo na Plivi i jezerima, a gledamo kako propadaju. Sada imamo i tu suludu ideju da se gradi 300 metara od vodopada, koji je naš ponos. No, slobodno mogu reći da je 99 posto građana protiv ove ideje i imamo podršku sa svih strana. Međutim, danas ne možemo vjerovati našim političarima. Dobro smo proučili projekt i nismo naivni da to prepustimo slučaju i idemo do kraja, do povlačenja zahtjeva za izgradnju – rekao je Hrnjić u decembru prošle godine.

Danas, godinu kasnije, ispostavilo se da je peticija građana Jajca bila PETICIJA SPASA – peticija spasa rijeke Plive, Velikog i Malog Plivskog jezera i jajačkog vodopada.

Jer, odustajanjem investitora od prvobitnih planova, odnosno gradnje minihidrocentrala u centru Jajca, usvajanja Deklaracije i zaključaka Općinskog vijeća Jajce, kao i jasan stav koji su svi jajački političari poslali Vladi Srednjobosanskog kantona – da iz Prostornog plana SBK brišu minihidrocentrale u Jajcu – rezultat su peticije, odnosno građanske borbe, građanske hrabrosti i građanskog aktivizma.

OSTAVITI ODGOVOR