U srijedu, 24. novembra 2021. godine održan je treći i posljednji planirani pravni hibridni događaja #LegalTalks Masterclass „Novinar/ka sam: Imam PRAVO da razumijem“ u Banjoj Luci. Fokus diskusije bila je dostupnost informacija, odnosno izazovi s kojima se mediji susreću da dođu do informacija, kao i o pravnoj regulativi o slobodi prustupa informacija.

Sloboda informacija u cilju javnog interesa:

U prvom dijelu masterclassa govorila je Lejla Bičakčić izvršna direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Poseban osvrt bio je na sučajevima sa kojima su se susreli u toku istraživačkog novinarstva i koji su sudski i pravni postupci kojima su bili izloženi, a glavna pitanja bila su usmjerena prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama. Učesnici i učesnice Masterclass-a imali su priliku čuti o iskustvima medija u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama u novinarskom radu, ali i šta je važno mijenjati u Zakonu o slobodi pristupa informacijama iz medijske perspektive.

Svoja svakodnevna iskustva o nedostupnosti informacija i pritiscima koje doživljava, sa učesnicima i učesnicama masterclassa podijelila je i Svjetlana Šurlan Zamjenica glavnog i odgovornog urednika portala CAPITAL.

„U potrazi za istinom koja je od javnog značaja novinari postaju žrtve kompanija čije poslovanje istražuju, obzirom da uslijede tužbe nakon što novinari iznesu istinu o njihovom poslovanju.“ – zaključeno je na kraju prvog dijela.

Sa pravne strane…

U drugom dijelu, advokat Njegoš Petrović je razgovarao sa učesnicima i učesnicama o informacijama za koje se može tražiti pristup, koja su prava i zakoni o pristupu informacija na nivou Bosne i Hercegovine, ali i na nivou Evropskog suda za ljudska prava. Razgovarali smo i o izuzeccima u vezi s povjerljivim komercijalnim informacijama,  izuzecima u zaštiti privatnosti, odnosno u vezi legitimnih interesa entiteta i države. Također, učesnici/e su imali/e priliku saznati koji su koraci pravnih mogućnosti ukoliko se ne dobije informacija, kome se žaliti, kome se podnosi tužba, kakva je sadržina tužbe i šta znači ispitivanje javnog interesa.

U sklopu USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), Centar za promociju civilnog društva realizovao je jedinstveni edukativni događaj o pravnoj zaštiti medija u Bosni i Hercegovini #LegalTalks MASTERCLASS Novinar/ka sam: Imam PRAVO da razumijem – Modul 1: “Tuženi ste za klevetu: Šta sad?”, Modul 2: “Shoot the messenger: Zašto novinari/ke postaju meta?” i Modul 3: “Sloboda pristupa informacijama: Tri ‘bezopasne’ riječi“.” Masterclass se realizovao hibridno – uživo u tri grada (Tuzla, Mostar i Banja Luka) i online putem Zoom platforme, što je učesnicima i učesnicima dalo mogućnost učešća direktno iz pomenutih gradova, kao i sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine.

OSTAVITI ODGOVOR