U četvrtak i petak, 18. i 19.11.2021. godine, u Sarajevu, održana je dvodnevna eduktivna radionica za direktore i menadžere medija iz BiH na temu „Menadžment medija i vođenje porezne politike“ Radionici je prisustvovalo 20 učesnika i učesnica, a također je bio omogućen Zoom prijenos i aktivno učešće u radionici za one koji nisu bili u mogućnosti fizički prisustvovati radionici.

Postulati uspješnosti medija:

U prvom dijelu radionice, u četvrtak 18.11.2021. godine, Adnan Osmanagić, osnivač i vlasnik RSG Media Grupe predstavio je učesnicima i učesnicama šta zapravo čini medij uspješnim, kako razviti marketing i obezbijediti druge izvore prihoda, važnost interne i eksterne komunikacije, samim tim učesnici i učesnice su iskoristili priliku pitati koja je tajna uspjeha RSG radija?

„Želimo da radimo sa „velikim“ samim tim i mi postajemo „veći“,  svi na svom nivou pokušavamo izvući ono najbolje.“ – naveo je Osmanagić.

U drugom dijelu radionice, akcenat je bio na izazovima rukovođenja web medijem, za šta je bio zadužen Boris Lakić, menadžer i izvršni urednik Srpska.info/EuroBlic. Učesnici i učesnice su imali priliku saznati koji su to generalni postulati uspješnosti medija, odnosno šta čini web medij uspješnim. Također su imali priliku interaktivno razgovarati o izvorima finansiranja za medije, kako razviti marketing i koje su specifičnosti web medija. Učesnicima i učesnicima se pružila prilika da otvoreno razgovaraju o svakodnevnim problemima sa kojima se susreću, ali i da podijele svoja iskustva i savjete za bolje poslovanje.

Drugi dan edukacije bio je rezervisan za poreznu i finansijsku politiku, gdje su menadžeri u poreznom odjelu Deloitte, kompanije za računovodstvo, reviziju i druge finansijske usluge, Haris Jašarević i Muamer Hodžić odgovorili na važna pitanja vezana za sistem PDV-a, odnosno koje su vrste djelatnosti koje nisu podložne PDV-u, da li se plaća PDV za donacije, da li je ista pozicija NVO i privatnih firmi, kao i pitanja koja se tiču neoporezivih ili djelimično oporezivih plaćanja, grantova/bespovratnih donatorskih sredstava i obaveza u vezi finansijskog izvještavanja, odnosno saradnje sa računovodstvenih agencija i revizorskih kuća.

Porezi u Bosni i Hercegovini moraju platiti mediji – koje su razlike između d.o.o. i udruženja?

„Udruženje može obavljati privredne djelatnosti samo ako je osnovna svrha takvih djelatnosti ostvarivanje ciljeva utvrđenih situacijom. Udruženje može obavljati nesrodne djelatnosti koja nisu neposredno povezane sa osvarivanjem osnovnih statutarnih ciljeva udruženja samo preko posebno osnovane pravne osobe. Dobit koju udruženje ostvari iz nesrodnih privrednih djelatnosti može se upotrijebiti samo za ostvarivanje ciljeva koji se utvrde statutom. Nije dopušteno direktno ili indirektno sticanje dobiti ili druge materijalne koristi ostvarene iz djelatnosti udruženja osnivačima, članovima udruženja, članovima upravljačkih tijela, odgovornim osobama, djelatnicima/cama ili donatorima.“ – istakao je Jašarević.

OSTAVITI ODGOVOR