U srijedu, 10. novembra 2021. godine održan je drugi od tri planirana pravna hibridna događaja #LegalTalks Masterclass „Novinar/ka sam: Imam PRAVO da razumijem“ u Mostaru. Na događaju je prisustvovalo 26 učesnika i učesnica. Fokus jučerašnje diskusije bila je pravna regulativa medija, odnosno pravni izazovi s kojima se mediji susreću u Bosni i Hercegovini.

Komunikacioni aspekti pritisaka na medije:

U prvom dijelu masterclassa prezentacijom ‘Politika i mediji’, doc. dr. sc. Semine Ajvaz puno korisnih informacija smo saznali o odnosu između vlasti i medija i koliko taj odnos (ni)je profesionalan. Poseban osvrt bio je i na velikom utjecaju društvenih mreža, posebno Facebooka koji je premašio tradicionalne medije po efikasnosti odašiljanja poruke.

„Brojni su elementi koji utječu na objektivnost medija u BiH, međutim, ja bih rekla da je najznačajniji onaj koji se tiče finansijske zavisnosti. Mišljenja sam da nema medija koji nisu zavisni od nekoga, samo je pitanje od koga. Iznimke postoje, ali najčešće imamo medije koji rade u službi političkih stranaka ili pojedinaca te ih favoriziraju i zatrpavaju medijski prostor koji svi koristimo.“ – zaključila je.

Svoja svakodnevna iskustva sa prijetnjama i pritiscima koje doživljava sa učesnicima i učesnicama masterclassa podijelila je i Elmedina Šabanović, novinarka Tačno.net, portala iz Mostara.

Sa pravne strane…

U drugom dijelu smo razgovarali o tome kako se pravno zaštititi, koje su mogućnosti i koliko je pravna zaštita efikasna? Kome i na koji način se obratiti ukoliko ste fizički napadnuti, izloženi anonimnim prijetnjama, te mizoginiji na radnom mjestu i u javnom prostoru. Advokat Nermin Vila je odgovarao na mnogobrojna pitanja učesnika/ca Masterclassa koji su bili veoma zainteresovani za ove teme.

U sklopu USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), Centar za promociju civilnog društva realizuje jedinstveni edukativni događaj o pravnoj zaštiti medija u Bosni i Hercegovini #LegalTalks MASTERCLASS Novinar/ka sam: Imam PRAVO da razumijem – Shoot the messenger: Zašto novinari/ke postaju meta?. Naredni modul „Sloboda pristupa informacijama: Tri ‘bezopasne’ riječi“ će se održati u srijedu , 24. novembra u Banja Luci. Masterclass se realizuje hibridno – uživo u tri grada (Tuzla, Mostar i Banja Luka) i online putem Zoom platforme, što daje mogućnost učesnicima i učesnicima iz pomenutih gradova, kao i sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine da prisustvuju svim modulima.

OSTAVITI ODGOVOR