Anisa Šerak (New Voices)

Lejla Huremović je dugogodišnja LGBT aktivistica, jedna od članica organizacionog odbora sarajevskog Pride-a.

Završila je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, Odnose s javnošću, i nekadašnja je PR managerica Sarajevskog otvorenog centra. Danas završava edukaciju za Geštalt terapeutkinju kako bi radila sa pripadnicima LGBT zajednice koji su izloženi maltretiranju i diskriminaciji društva. Lejla nam je objasnila zašto je važno “out-ovanje” i zašto je pripadnicima LGBTI zajednice bitno da budu vidljivi i da se prihvati njihov zahtjev za poštivanjem njihovih osnovnih ljudskih prava da budu vidljivi, slobodni i ponosni građani društvene zajednice iako imaju drugi rodni identitet i drugačiju seksualnu orjentaciju, zašto je važo ukloniti stigmatizaciju članova i članica LGBTI zajednice, jer su oni legitimni članovi društva u kojem žive kao normalni građani, porezni obveznici i zašto je bitno da sve istospolne zajednice budu i zakonski priznate.

Podcast Anise Šerak i Digitalnog doma kulture iz Sarajeva bavi se promocijom nauke i naučnih saznanja i širenjem kolektivnog znanja. Razgovaramo o vrlo ozbiljnim temama na drugačiji, razumljiviji način: o fizičkom i mentalnom zdravlju, psihologiji, nauci, obrazovanju, modernoj umjetnosti, kulturi, književnosti, sportu… U našim epizodama možete čuti neobične priče o običnim ljudima. Tu smo da zajedno razvijamo kritičko mišljenje, širimo kolektivno znanje, pričamo o pismenosti i nepismenosti, o kulturi i nekulturi, o nauci i pseudonauci, o umjetnosti i o esencijalnoj važnosti nauke i kritičkog razmišljanja za fizičku i mentalnu dobrobit pojedinaca i pojedinki, zajednica i cijelog društva.

Ako ste otvorenog uma, spremni na prikupljanje novih saznanja, želite čuti drugo i drugačije mišljenje, onda ste na pravom mjestu da zajedno sa nama pomognete da širimo kolektivno znanje kako bi informirali i inspirirali nove generacije. Anisa Šerak je magistra farmacije i MBA Cotrugli Business School sa 15-togodišnjim iskustvom u internacionalnoj farmacetskoj industrijii i još dužim novinarskim iskustvom voditeljice na radiju i TV, te BH magazinima Dani i Gracija.

OSTAVITI ODGOVOR