Krajem maja sam zapazio objavu na stranici Hoću.ba u vezi s otvorenim aplikacijama za volontere ispred organizacije “Svitac Bosnia” iz Brčkog za “ESC (European Solidarity Corps)“  projekat u organizaciji “Zavod Manipura” u Sloveniji.

“ESC” (European Solidarity Corps) je zapravo inicijativa Evropske Unije koja ima u planu da osnaži omladinski potencijal kroz različite projekte volontiranja i slobodnih aktivnosti.

Nakon što je moja sestra Amina protekle godine provela dva mjeseca na svom ESC projektu čuvajući kornjače na plažama Antalije (znam, zvuči kao posao iz snova), znao sam da i ja ovog ljeta želim pronaći projekat koji će mi omogućiti da svoje slobodno vrijeme iskoristim na najbolji mogući način.

Moja aplikacija je prihvaćena i početkom jula sam dobio priliku da budem volonter u period od dva mjeseca u “Zavodu Manipura”. Boravim u manjem mjestu “Leše”, ali sam u sklopu aktivnosti imao priliku da obiđem mnogo mjesta od obala mora do vrhova planina.

Početak projekta se ističe po upoznavanju novog okruženja i prihvatanja drugačijih uslova i ljudskih pozadina. Ovaj projekt vidim kao dio studentskog perioda jer živimo u zajedničkom smještaju gdje utvrđujemo stečene navike i uspostavljamo nove na osnovu razmjene različitih iskustava.

Mislim da sam s trenutnom grupom volontera uspostavio čvrste temelje na kojima ćemo nastaviti da koračamo dalje ka novim solidarnim aktivnostima koje Zavod Manipura održava s drugim lokalnim organizacijama jer mare za očuvanje životne sredine, razvoj omladine i jednostavno stabilniju budućnost.

Jedan od ciljeva izlaska iz zone komfora jeste usavršavanje određenog sklopa vještina koje se praktikuju na dnevnom nivou. Ukratko, tu spadaju životne, socijalne, jezičke, digitalne i vještine o kojima ću govoriti više u narednim objavama.

Što meni ovo uopće treba i kome će služiti nakon ishoda projekta?

Kako odmiču dani uočavam kako se izlaganjem novim okruženjima ostvaraju nove perspektive koje pružaju bogat osvrt na boravak u zajednici, poslove koji se obavljaju u njoj i mjerljive doprinose.

Svi imamo jednake potrebe koje ispunjavamo prateći raznovrsne prioritete, i baš po tome se uočavala individualna radost svih volontera. Ovaj projekt i aktivnosti slične njemu omogućavaju pojedincu da nastavi svoju putanju. Kroz praktičan rad možemo razvijati stručne sposobnosti za koje se opredijelimo u životu te samim tim budemo i u većoj prednosti za poslove kojima se želimo baviti.

Život u interkulturalnom okruženju

Drago mi je da kroz razne aktivnosti utvrđujem digitalne vještine za koje mislim da će posebno doprinijeti pristupu ka drugim ljudima.

Dobio sam priliku da primijenim digitalne vještine koje kontinuirano usavršavam zadnje 4 godine. Tokom ovog projekta sam zadužen da napravim film koji će predstaviti suštinu ovog projekta.

Svakodnevni boravak u interkulturalnom okruženju me podsjeća na situacije porodičnog života jer vodimo računa o našim individualnim potrebama ali i prostoru u kojem boravimo.

Uspostavljanje i poštovanje reda se može reflektovati na radno okruženje gdje je za zdrav rad potrebna timska složnost. Napetosti se naravno pojavljuju kao i u svakom okruženju, s tim da kada je grupa usredotočena na određeni cilj, konflikt se preobrazi u još viši sklad.

Jezičke vještine su još jedan prioritet ovog projekta. Bez obzira na mjesto u kojem se nalazimo uvijek postoji prilika da vježbamo potrebni jezik ali i naučimo novi od ljudi koji su iskusniji od nas. Ovakve razmjene u državama gdje se govori željeni jezik su odlična prilika da upotpunimo naše govorne vještine. Pored toga, također je moguće da osobe koje su na projektu s vama iz drugih država poznaju vaš željeni jezik.

Smatram da je u ovom planu je važno spomenuti i druge komunikacijske vještine koje podrazumijevaju slušanje, suosjećanje i tišinu koja služi kao podloga u svakom sporazumijevanju ali često i više od toga jer i riječi imaju svoju granicu.

Neke od aktivnosti od prethodne sedmice su volontiranje s udruženjem  koji aktivno planinari s ljudima koji imaju drugačije predispozicije (potrebe) kao što su osobe s invaliditetom, rad na biološkoj farmi i životinjskom skloništu, kao i planiranje aktivnosti za omladinu.

Više o specifičnim aktivnostima s projekta možete pročitati na Facebook stranici organizacije.

Usput smo uspjeli obići neka od značajnijih mjesta kao što su Ljubljana i Maribor, te planine, jezera, rijeke, more i vodopade što možda zvuči mnogo, ali s obzirom na to da je sve blizu i kao na dohvat ruke činilo se kao da su sva ova putovanja bila usput.

Veliki je izazov odlučiti se za odlazak u nepoznato i prihvatiti drugačije okruženje ali se čovjek mora umjereno izlagati u novom okruženju ako misli ostvariti napredak u bilo kojem smislu!

Video prilog o ESC projektu možete pogledati na linku:

https://youtu.be/85VUhJea_Dc


Ako ispunjavate uslove za ovakve i slične aktivnosti,ohrabrujem vas da se prijavite na naredne projekte! Više o aktivnostima s mog projekta možete očekivati u narednim objavama.

Hvala ti što si odvojio/la vrijeme da se upustiš u kratku avanturu. Ako ti se ne/sviđa ova objava, bilo bi mi drago da podijeliš svoje mišljenje u komentaru ili poruci.

 

OSTAVITI ODGOVOR