Anela Arifi ima samo 24 godine, dolazi iz Tuzle i jedna je od najdarovitijih svjetskih naučnica i inovatorica iz sektora energetike. Završila je dvije osnovne i dvije srednje škole, jer je uporedo sa redovnim školovanjem pohađala i muzičku školu za flautu. Kad je imala 15 godina kreirala je svoj prvi energetski projekat dobivanja biogoriva sagorijevanjem kokošjeg perja. Svoje poznavanje građe flaute i ljubav prema muzici koristila je kao ideju vodilju u dizajniranju svojih energetskih projekata kako bi sačuvala energiju koju kreira. Učestvovala je na nekoliko naučnih Olimpijada, a učešće na Google olimpijadi u San Franciscu joj je otvorila put na Ivy league univerzitete u USA. Nakon što je dobila prestižnu Kings Scolar završila je Dartmouth collegue. Učestvovala je na studijskom projektu iskorištavanja biljke Miscanthus kao sirovine za gorivo budućnosti na japanskom Univerzitetu Hokaido u Saporu. Iako je pomalo neobično, bez dana radnog iskustva i bez završenog magisterija odmah je aplicirala na doktorski studij i dobila je stipendiju Knight-Hennessy stipendiju Univerziteta u Stanfordu. Trenutno se u timu sa desetak naučnika nobelovaca bavi kreiranjem scenarija za dekarbonizaciju američke države Californije koja do 20135. planira potpuno ukinuti korištenje tradicionalnih goriva. Paralelno izučava i Međunarodni razvoj jer se vrlo uspješno bavi ekonomskom i naučnom diplomacijom. Učestovavala je na Ted Women Talk u San Franciscu 2017. gdje je predstavila svoj projekat smanjivanja energetskog siromaštva sa iskorištavanjem kokošjeg perja. Posvećena je inovativnim bioenergetskim procesima i osmišlajvanju strategija globalnog smanjanja energetskog siromaštva.

Podcast Anise Šerak i Digitalnog doma kulture iz Sarajeva bavi se promocijom nauke i naučnih saznanja i širenjem kolektivnog znanja. Razgovaramo o vrlo ozbiljnim temama na drugačiji, razumljiviji način: o fizičkom i mentalnom zdravlju, psihologiji, nauci, obrazovanju, modernoj umjetnosti, kulturi, književnosti, sportu…

U našim epizodama možete čuti neobične priče o običnim ljudima. Tu smo da zajedno razvijamo kritičko mišljenje, širimo kolektivno znanje, pričamo o pismenosti i nepismenosti, o kulturi i nekulturi, o nauci i pseudonauci, o umjetnosti i o esencijalnoj važnosti nauke i kritičkog razmišljanja za fizičku i mentalnu dobrobit pojedinaca i pojedinki, zajednica i cijelog društva. Ako ste otvorenog uma, spremni na prikupljanje novih saznanja, želite čuti drugo i drugačije mišljenje, onda ste na pravom mjestu da zajedno sa nama pomognete da širimo kolektivno znanje kako bi informirali i inspirirali nove generacije.

 

OSTAVITI ODGOVOR