Četvrta po redu Ljetna škola novinarstva održana je na Tjentištu u periodu od 15.9. do 18.9.2021. u sklopu Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uz podršku USAID.

Vladao je veliki interes iz svih dijelova Bosne i Hercegovine za učešće na ovom edukativnom slupu, a 16 mladih učesnika/ca, budućih novinara/ki su pronašli/e svoje mjesto u našoj učionici. Oni/e su na praktičnoj obuci imali priliku unaprijediti svoja znaja i terhičke sposobnosti uz stručne predavače i predavačice.  

WordPress, TV novinarski nastup, mobilno novinarstvo, web analitika i analitika društvenih mreža su oblasti koje su bile dio programa ljetne škole.

Predavač Anel Čiplaković, osnivač digital marketing agencije Webmajstor, digital marketing ekspert iz Sarajeva održao je predavanje o osnovama web developmenta, te kako se zaštititi od hakerskih napada i kako kreirati kvalitetne sadržaje koji su SEO optimizovani.

Drugog dana Ljetne škole novinarstva učesnici i učesnice imali su priliku da rade sa urednicom programa FTV-a Elmom Kazagić i kamermanom Almirom Čuševićem. Jutarnja sesija je bila posvećena predstavljanju novinarske tehnike stand up, gdje su učili/e kako se javiti sa prilogom uživo u studio. U drugom dijelu dana praktično su vježbali/e naučene tehnike.

U vremenu gdje svako ima pristup mobilnim telefonima, tabletu ili laptopu, na jednostavan način može se kreirati profesionalni video uradak. Brzina kojom se informacije razmjenjuju i savremeni način života, zahtijeva kreiranje poruka koje su efikasne, kratke i cjelovite, te podešene za sve tipove društvenih mreža. Ovo su oblasti koje su obrađivane predposljednjeg dana našeg edukativnog druženja. Brankica Smiljanić, novinarska iz Banja Luke je svoja znanja i iskustva podijelila sa našim učesnicima/cama.


Edukativni program ljetne škole smo zaključili radom sa  Andrijanom Pisarević, dugogodišnjom novinarkom i urednicom portala SrpskaCafe. Tajne web analitike (Google i WordPress), analitika društvenih mreža (Facebook, Instagram, Twitter), Youtube monetizacija, Google Ads, edukatorica je prezentovala našim učesnicima/cama.

Učesnicima su dodijeljeni certifikati za učešće u IMEP-ovoj Ljetnoj školi novinarstva.

OSTAVITI ODGOVOR