U okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) u Sarajevu je održana konferencija “Ekonomski pritisci na medije – politika radi profita ili ekonomski pritisak radi politike”. Novinarke, medijski stručnjaci/kinje, predstavnici/ce novinarskih udruženja i pravnici/ce pokušali su dati odgovor na kompleksno pitanje – kako spriječiti ekonomske pritiske na medije i novinare/ke.

Pritisci se pojavljuju u različitim oblicima. Istaknut je ozbiljan problem tzv. SLAP tužbi koje se najčešće manifestuju kroz tužbe za klevetu kojima je cilj zastrašiti novinara/ku ili urušiti finansijsku stabilnost medija koji istražuju korupcijske afere i druge politički osjetljive teme. Kao ozbiljan problem naglašen je dirigovani marketing i selektivno budžetsko izdvajanja novca za medije.

Dario Novalić, vlasnik magazina Start je rekao da je medije mnogo lakše “disciplinovati” uskraćivanjem ili davanjem novca nego verbalnom i fizičkom silom. Haris Dučić, urednik TV Sarajevo je rekao da i privatni i javni mediji trpe ekonomske pririske i da nekada osnivači javnih medija, parlamenti, donošenjem ili nedonošenjem zakonskih rješenja utiču na politiku medija.

Ipak, kao najveći problem istaknut je radno-pravni statusa novinara/ki, koji se oslikava o izuzetno niskim platama novinara i neplaćanjem doprinosa.

“Neki novinari/ke tek kada dođu pred penziju shvate da poslodavci nisu plaćali radni staž”, rekla je Nađa Ridžić sa Federalne televizije. Marko Divković, predsjednik udruženja BH novinari je rekao da novinar/ka kada je malo plaćen/a je pogodniji za raznu vrstu pritiska i nagovaranja. “Također, u nekim redakcijama su novinari/ke od samih vlasnika i urednika pod pritiskom o tome kako pisati kako bi zadržali posao”, rekao je Divković.

Prof.dr Marko Milosavljević sa ljubljanskog Fakulteta društvenih nauka rekao je da i u Sloveniji, zemlji Evropske unije, sve su teži uslovi rada medijima. “Sloboda medija je ograničena kontrolom vlasti nad državnim regulatorom, otkazivanjem oglašavanja državnih preduzeća medijima koji kritikuju te čak proglašavanjem novinara ili medija neprijateljima”, rekao je slovenački medijski stručnjak. Milosavljević je još napomenuo da vlasnici medija su uglavnom vlasnici građevinskih ili nekih drugih kompanija te im mediji služe samo za vlastitu promociju i uticaj u društvu.

Osloboditi se od svih pritisaka pa i ekonomskih, kako su na konferenciji istakli iz bh.novinarskih udruženja, novinari mogu većom kolegijalnom solidarnošću. Neki od prijedloga bili su i osnivanje strukovnog nezavisnog sindikata koji bi se prevashodno bavio radno-pravnim pitanjima.

OSTAVITI ODGOVOR