Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Bosansko-podrinjskom kantonu predstavlja jedan od gorućih problema sa kojima se suočava ova populacija. Loše sistemsko rješavanje, slaba ili nikakva primjena postojećih zakonskih regulativa koji uređuju ovu oblast, osobe s invaliditetom stigmatizira i ograničava u četiri kućna zida što dodatno otežava svakodnevnicu, te ih svrstava u marginalizovane strukture društva. Na osnovu podataka koje nam je ustupila služba za zapošljavanje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na službenim evidencijama se nalazi 138 osoba s invaliditetom bez obzira na stepen invaliditeta i visinu obrazovanja. 

Uprkos gore navedenom, odlučili smo posjetiti Uduženje oboljelih od Cerebralne paralize i distrofije u Goraždu i razgovarati o načinu funkcionisanja samog udruženja, kao poslovanju radionice “žitna pomoć” koja okuplja osobe s invaliditetom sa ovog područja. Tom prilikom razgovarali smo sa predsjednicom ovog udruženja Mirsadom Ćulov.

Udruženje je članica Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine, zatim članica Saveza distrofičara Federacije Bosne i Hercegovine te raznih koalicija koje daju doprinos za bolji kvalitet osoba s invaliditetom.

“Osobe s invaliditetom koje su članovi ovog Udruženja su aktivni i mnogo svojim trudom i zalaganjem pomažu sami sebi ali i društvenoj zajednici. Više od 20 godina je trajalo njihovo zalaganje za rušenje predrasuda da osobe s invaliditetom nisu sposobne da rade. Članovi ovog Udruženja su pokazali upravo suprotno, jer ustvari održavaju Udruženje sredstvima koje obezbijede kroz projekte.”

Predsjednica Ćulov kaže da moralna podrška ne zaostaje dok je finansijska minimalna. “Moralna podrška prema ovom Udruženju je zaista velika od strane društvenih ustanova, ali i sugrađana. Međutim, finansijska pomoć je minimalna. Od resornog ministarstva simbolično, godišnje  u iznosu od 2.500 KM, od gradske uprave 150 KM mjesečno na ime režijskih troškova i prostorije koje koristimo koje su također u vlasništvu Gradske uprave. Sve ostalo realizujemo kroz projekte sami iznalazeći pomoć. Ovo Udruženje je krenulo od nule. Za postojanje i opstanak našeg Udruženja najzaslužniji su naši redovni aktivni članovi i njihovi roditelji. No konstantan “vjetar u leđa” našem radu, nesebično pružaju naši pomažući članovi, koji doniraju svoje vrijeme i stručni rad kako bi naše Udruženje istrajalo u realizaciji svoje misije.”

Ćulov kaže da brojni pravnici, pedagozi, novinari, ekonomisti i profesionalci različitih profila, u svojoj saradničkoj ulozi čine važan dio njihovog tima. Također, u svim prilikama imaju nesebičnu podršku njihove medijske kuće.

“Udruženje je realizovalo mnogo projekata i lista tih projekata bi bila zaista velika, od one nesebične i direktne pomoći članovima kroz nabavku pelena, određenih namirnica i sl. do otvaranja Zaštitne radionice za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Sve projekte smo morali pisati u duhu toga da opstane Udruženje i da pomognemo svojim članovima. Naši članovi su osoba s invaliditetom i sa znatno zahtjevnim potrebama. Sagledavajući te potrebe kroz određene  projekte vidjeli smo da je najteže zaposliti jednu osobu sa cerebralnom paralizom.”

“Neprestano je prisutno nepovjerenje i određene predrasude u tom momentu. Zato smo mi kroz sve naše projekte osmišljavali razne aktivnosti za naše članove, od bojenja stakla, svile, izrade nakita, pletenja, veza, heklanja, i sve te naše proizvode smo prodavali s namjerom da obezbijedimo novac za opstanak i za dalju realizaciju projekata. Veoma smo prepoznatljivi po izradi i prodaji prazničnih čestitki. U cilju da pružimo mogućnost zapošljavanja našim članovima, otvorili smo radionicu.”

Radionica “životna pomoć”

 “Ponosni smo što od 2005. godine djeluje naša zaštitna radionica za radnu okupaciju osoba s invaliditetom, pod nazivom ”Životna pomoć” d.o.o. Zahvaljujući tom projektu socijalnog preduzeća, naši članovi mogu raditi i dostojanstveno živjeti od svog rada.  U ”Životnoj pomoći”, naši čanovi proizvode niz proizvoda, među kojima se izdvajaju kućne papuče. Pored njih, proizvode se pamučni cekeri, posteljine, kecelje, ukrasni i jastuci za putovanja. Obzirom da imamo mašinu za vez, na svim našim proizvodima mogu se naći natpisi po želji. Materijal za proizvodnju papuča dobijamo besplatno od firme Prevent, od ostataka materijala za autopresvlake – što ih čini iznimno kvalitetnim.”

“U našoj radionici svakodnevno radi desetak osoba, od kojih su četiri prijavljene u radni odnos, a ostali angažovani kao članovi korisnici radne okupacije. Dnevno ova mala, ali vrijedna grupa, proizvede 50-ak kućnih papuča ili ukrasnih jastuka, te drugih aksesoara.  Za radionicu možemo još reći da Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavnje osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine vrši povrat doprinosa za uposlene osobe s invaliditetom, te pruža podršku putem javnih poziva. U ovoj godini opstali smo zahvaljujući organizaciji CARE Int. Sarajevo kroz projekt podržan od Austrijske razvojne agencije.”

Naša sagovornica pominje i interesantnu priču koja je proizašla iz radionice. Naime, riječ je omladom bračnom paru koji su osobe s invaliditetom, a upoznali su se u radionici. Njih dvoje su sada već u skladnom braku i imaju djevojčicu od godinu i pol.  Oni žele samo mogućnost da rade, budu zaposleni i na taj način obezbijede egzistenciju za svoju porodicau. Oni su sada u publici.

“Armin Zec je jedan od zaposlenih radnika u radionici “Životna pomoć” još od njenog osnivanja. Armin je raspoređen na radnom mjestu koje se odnosi na pakovanju i pripremi vate za punjunjenje jastuka. Vrijedne ruke ovog već sada oženjenog čovjeka uspjevaju svojim radom doprinijeti i zaraditi prihode koji su potrebni za njegovu porodicu. Ističe, da je potrebna sve veća podrška građana kroz kupovinu proizvoda, kako se ne bi dovelo u pitanje postojanje ove radionice i udruženja.”

Kako građani mogu dati doprinos?   

“Svi građani mogu pomoći našem Udruženju i doprinijeti boljem životu naših članova kupovinom nekog od naših proizvoda. Naši sugrađani – Goraždani su se već uvjerili u izvrstan kvalitet naših proizvoda. Volimo reći kako nema kuće u Goraždu koja nema bar jedne papuče iz naše radionice. Naše tržište je zasad lokalno, no imamo sve preduslove da jednog dana naši proizvodi izađu u region, pa i Evropu. Sva podrška koju nam možete pružiti, bilo kupovinom našeg proizvoda, bilo doniranjem svog vremena i stručnosti, bilo savjetom – našim članovima će biti dragocjena.”

 Budućnost – rješavanje problema marginaliziranih grupa! 

“Rad našeg Udruženja, iznimno je prepoznat u lokalnoj zajednici. No, društveno-politička situacija u Bosni i Hercegovini je takva da veliki broj problema i potreba marginaliziranih grupa ne može biti riješen na lokalnom nivou. Nužno je pridobiti podršku viših nivoa vlasti kako bi se razbijali negativni stereotipi, a pozicija marginaliziranih grupa proboljšala u cjelini.   

Mi sanjamo Bosnu i Hercegovinu u kojoj će osobe oboljele od cerebralne paralize i distrofije, kao i svi koji danas pripadaju marginaliziranim grupama živjeti kao ravnopravni članovi zajednice i imati svoje mjesto u društvu. Pomozite nam da to ostvarimo!”

Kroz razgovor sa ovim vrijednim članovima udruženja i radionice koji se bore za ravnopravan status u društvu, dolazimo do zaključka da je svaki vid podrške građana kao i vladajućih struktura, od velike koristi za osobe sa invaliditetom jer na taj način pružamo mogućnost za bolju i svjetliju budućnost.

OSTAVITI ODGOVOR