POLITIKA RADI PROFITA ILI EKONOMSKI PRITISAK RADI POLITIKE

Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) povodom aktuelnih sudskih presuda i postupanja koji vode ekonomskom uništenju više medija želi da skrene pažnu javnosti na ovu vrstu pritisaka. Utisak je da to postaje zabrinjavajući trend, i da je to opasnost za cijeli medijski sektor, a naročito njegov nezavisni dio.

Većina medijskih radnika/ca smatra da je najveći problem za novinarske slobode u BiH kombinacija političkih i ekonomskih pritisaka na novinare/ke i medije.

Mediji su finansijski zavisni od političkih centara moći i s njima povezanih oglašivača. Postoji snažan pritisak na novinare da budu lojalni tim akterima te da praktikuju samocenzuru. Tužbe za klevetu su često politički motivisane i služe za obeshrabljivanje medija.

Stoga vas pozivamo da se pridružite debati na konferenciji 1. septembra u Sarajevu, Hotel Hills, na konferenciji “EKONOMSKI PRITSCI NA MEDIJE – POLITIKA RADI PROFITA ILI EKONOMSKI PRITISAK RADI POLITIKE” gdje ćemo zajedno raspraviti ovu temu i pružiti podršku profesionalnom izvještavanju medija.

Program konferencije dostupan na ovom LINKU.

Link za prijavu na konferenciju pronađite OVDJE

OSTAVITI ODGOVOR