Objavljeno na: nezavisne.com

Piše: Nikolina Aleksić

Foto: Velibor Tripić

Mediji u vrijeme pandemije virusa korona imaju najviše posla, a istovremeno su suočeni i sa velikim padom prihoda, odnosno gubicima od kojih će se još dugo oporavljati.

Iz Savjeta za štampu BiH naglašavaju da su se mediji tokom pandemije virusa korona suočili sa velikim finansijskim gubicima.

“Medijske kuće u toku pandemije virusa korona suočile su se sa velikim gubicima kroz nedostatak priliva sredstava od oglašavanja, koje je u jednom trenutku gotovo u potpunosti iščezlo, kao i padom tiraža kada su u pitanju štampani mediji”, kažu u izjavi za “Nezavisne novine” iz Savjeta za štampu BiH.

Dženana Burek, direktorica Savjeta za štampu BiH, naglašava da se na medije obrušila ogromna odgovornost, upravo zbog važnosti izvještavanja o pandemiji jer javnost putem medija dolazi do veoma važnih informacija o virusu korona.

“To zahtijeva ozbiljan rad, iziskuje angažman većeg broja ljudi, te samim time povlači i troškove”, poručila je Burekova.

Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica “Nezavisnih novina”, kaže da su mediji tokom pandemije odigrali jednu od ključnih uloga.

“Pravovremeno i istinito informisanje javnosti je ključno u svakoj krizi, kako bi se spriječili panika i širenje dezinformacija. Međutim, ispod svakog radara je prolazila činjenica da su mediji, istovremeno, kad su imali najviše posla bili suočeni sa padom prihoda, a sistem za to nije posebno mario”, kaže Gojković Arbutina.

Prema njenim riječima, krizom nije moguće upravljati bez kvalitetnih medija, a s druge strane pitanje je kako mediji mogu sami preživjeti tu krizu. Kako dalje dodaje, svi mediji koji nisu na budžetu doživjeli su finansijski udar, od kojeg će se sigurno još jako dugo oporavljati.

O posljedicama kovida-19 na medije i novinarstvo u BiH te opstanku slobodnog novinarstva u interesu građana riječi je bilo i na nedavno održanoj javnoj diskusiji, organizovanoj u okviru projekta “Slobodni mediji za slobodno društvo”, koji implementiraju Udruženje “BH novinari” i Asocijacija elektronskih medija, uz podršku Evropske unije.

Tom prilikom je Vildana Selimbegović, predsjednica Skupštine Savjeta za štampu i online medije u BiH i direktorica “Oslobođenja”, rekla da se od početka pandemije mediji susreću sa velikim brojem problema.

“Od početka pandemije ‘Oslobođenje’ je moralo smanjiti broj radnika, kao i broj strana, i preći na ono što zovemo vikend-izdanje, jer su i distributeri znatno smanjili svoje aktivnosti. Mislim da nikad kao u ovoj godini nije bila jasnija selekcija medija na one odabrane i ostale kada je u pitanju pristup informacijama”, kaže Selimbegovićeva.

Selma Dandić iz mostarskog “Dnevnog lista” navela je da su nezavisni mediji u najgoroj situaciji, te da je ovaj medij zabilježio pad prihoda od čak 80 odsto.

“Pandemija je bila prilika da se politički podobni mediji istaknu, a da se oni nezavisni ugase. Korona zakon uopšte nije bio prilagođen medijima i mi nismo mogli aplicirati za ta sredstva”, kazala je Dandićeva.

Ovaj tekst realizuje se u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementira CPCD.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na internet  portalu IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuju ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) ili CPCD-a.

Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.

Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija portala IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

OSTAVITI ODGOVOR