Centar za promociju civilnog društva (CPCD), u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), realizovao je opsežno istraživanje „Mapiranje medijskih web portala u Bosni i Hercegovini“ kroz koje se evidentiralo postojanje portala koji produciraju po žurnalističkim ili publicističkim normama. Istraživački tim prof. dr. Enesa Osmančevića ustanovio je da u Bosni i Hercegovini postoji 615 medijskih portala.

Postojeći zakoni o medijima i komunikacijama nedostatni su za regulaciju online komunikacijske prakse u Bosni i Hercegovini. Administrativno-pravna oblast osnivanja, rada i djelovanja web portala potpuno je neuređena. Ne postoji čak niti registar web portala u našoj zemlji. Istraživanje predstavlja dokument koji prvi put u Bosni i Hercegovini prikazuje empirijske podatke o profesionalnoj online medijskoj sceni. Dodatno, istraživanje daje i preporuke u kojim pravcima bi trebalo djelovati kako bi građani/ke, mediji, ali i cjelokupno društvo bilo profesionalno informisano i uređeno.

Gdje su smješteni, kakav je intenzitet njihove produkcije, imaju li impresum, jesu li prisutni na društvenim mrežama, dopuštaju li komentare čitalaca/čitateljki kao i niz drugih podataka i razmatranja možete pročitati u ovoj istraživačkoj studiji.

Istraživanje „Mapiranje medijskih web portala u Bosni i Hercegovini“ je dostupno na linku OVDJE.


OSTAVITI ODGOVOR