Putem Zoom platforme, u ponedjeljak, 31. maja 2021. godine, u sklopu IMEP projekta, održana je prva u nizu online IMEPričaonica – diskusija koja ima za cilj promociju građanskog novinarstva u BiH. Imali smo priliku razgovarati sa Arminom Bungurom, kreatorom Armin Bungur Show-a koji je veoma popularan na YouTube-u i drugim socijalnim mrežama. Sarkazam, satira, humor i rima su njegova sredstva borbe protiv različitih anomalija u našem društvu. Doseg njegovih sadržaja mjeri se stotinama hiljada pregleda.

Pored Bungura, drugi učesnik pričaonice bio je Elmedin Došlo koji projektom „Kritika i Karikatura“ oslikava bosanskohercegovačku svakodnevnicu sa fokusom na politička dešavanja. Njegov rapidograf je snažan kao i pero nekadašnjih književnika koji su utjecali na oblikovanje historije. Došlo nije dobrodošao u javni diskurs Grada Goražda, ali njegova hrabrost je nevjerovatna. On nikada ne odustaje!

Armin i Elmedin su nam predstavili svoje projekte i način rada, te svim prisutnim gledaocima i gledateljkama dočarali način na koji koriste sarkazam i satiru prilikom kreiranja sadržaja. Saznali smo kako dobijaju inspiraciju za svoje radove i sam proces stvaranja od ideje do finalnog sadržaja.

Mnogo se razgovaralo i o reakcijama javnosti, vladajuće pozicije i opozicije na njihove sadržaje. S obzirom na to da većinom kritikuju i na šaljiv način prikazuju političku situaciju u BiH, kao i (ne)rad predstavnika vlasti i njihovih oponenata, vrlo često su izloženi raznim oblicima pritisaka, prijetnji, uvreda, diskreditacije.

S druge strana, svakodnevno od javnog mnijenja i građana/ki dobijaju veliku podršku.To im je, kako kažu, na kraju još jedan od dodatnih motiva da nastave sa svojim radom i ne pokolebaju se.

Šta je IMEPričaonica?

Novi koncept online diskusije nazvan IMEPričaonica je promocija korisnika grantova New Voices komponente i njihovog rada i aktivizma u sklopu IMEP-a.

Ovaj događaj je koncipiran da razvije novu vrstu diskusije, gdje će građani/ke novinari/ke moći ispričati svoju pozadinsku priču koja nije vidljiva gledajući samo njihove fantastične medijske sadržaje.

To je ujedno i finalna aktivnost koju smo implementirali u sklopu mjeseca slobode medija, povodom Svjetskog dana slobode medija – 3. maja. Pratite IMEP u narednom periodu, jer će vas svakog mjeseca očekivati nova IMEPričaonica.

#dođitedaseispričamo

OSTAVITI ODGOVOR