Kako se kvalitetno posvađati, postaviti granice svom djetetu, nositi sa stresom ili prepoznati kada neko laže samo su neke od tema niza radionica koje su održane u okviru manifestacije Tjedan psihologije. Događaj su organizovali studenti psihologije Filozofskog fakulteta u Mostaru. Cijeli program zainteresovani su mogli pratiti uživo ili putem interneta.

Doris Rozić, studentica i organizatorica, opisala nam je kako je izgledala radionica simpatičnog naziva Gluh i nijem.mp3 – Kako bolje komunicirati koju je vodila  i kojom je otvorena manifestacija u ponedjeljak, 24. maja:

Kao uvodnu vježbu za uključivanje gradili smo “komunikacijsku mrežu” na način da svatko kaže nešto o sebi, a što se može protumačiti i na pozitivan i na negativan način. Kada je sudionik rekao tako nešto o sebi, dodavalo se klupko vune sljedećem sudioniku, nasumično gdje su sudionici – otkrivši informacije o sebi, riječima izgradili nekakav početni odnos.

Komunikacija se ne odnosi samo na komunikaciju riječima, već ona podrazumijeca i onaj neverbalni dio, koji prema statističkim istraživanjima iznosi 55% komunikacije u odnosu na komunikaciju riječima na koju otpada 7%. Kroz metodu “5 stolica-5 izbora”, pokušalo se sudionicima osvijestiti procese kao i greške koje činimo pri svakodnevnom komuniciranju kako usmeno tako i na društvenim mrežama i masovnim medijima putem komentara, te da je svakome od nas dan izbor; hocemo li nekog našom komunikacijom osuditi ili se suosjećati s njima.

Slično su izgledale i ostale radionice koje su primarno bile namijenjene studentima, ali su na njih bili pozvani i svi ostali koje su zanimale teme o kojima se govorilo.

Tjedan psihologije zatvoren je psihološkim kvizom i žurkom koji su održani u kafiću Indexu petak 28. maja nakon predavanja koja su bila posvećena budućim psiholozima i njihovom informisanju o temama koje se odnose na njihove mogućnosti razvoja karijere i zapošljavanja.

Kroz manifestaciju obilježeno je i petnaest godina od osnivanja studija psihologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru.

Svim psiholjupcima savjetujemo da rezevrišu termin za ovu manifestaciju i iduće godine jer se ona tradicionalno održava svake godine u maju mjesecu!

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na internet  portalu IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuju ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) ili CPCD-a.
Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.
Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija portala IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru

OSTAVITI ODGOVOR