Intenzivirani pritisci na predstavnike medija u BiH

CPCD OSUĐUJE PRIJETNJE I TRAŽI JAČI ANGAŽMAN VLASTI NA JAČANJU SIGURNOSTI NOVINARA I NOVINARKI

Proteklih dana se pojačavaju pritisci i prijetnje od strane vlasti, pojedinaca i pojedinki, ali i medija koji su naklonjeni vladajućim partijama, prema novinarima i novinarkama koji rade nezavisno u Bosni i Hercegovini.   

U zadnjih sedam dana politički lideri intenzivno ulaze u direktne konfrontacije sa medijima i direktno ih optužuju za navodni neprofesionalizam i izdaju tzv. etničkih, entiteskih i državnih interesa.

Sloboda izražavanja i objektivno izvještavanje je na margini, a novinari i novinarke, iako su svakodnevno izloženi prijetnjama, ugrožavanjem sigurnosti i ponekad i fizičkim napadima sve manje to prijavljuju jer su obeshrabreni radom pravosuđa.

Znatan broj ovih slučajeva se događa „ispod radara“. Postoje određene nacionalne tabu teme o kojima se ne smije govoriti u svom nacionalnom korpusu. Svima koji rade drugačije, kako je istakao jedan od novinara koji često dobija prijetnje – Dragan Bursać, nacrtana je meta na čelu.

Senad Hadžifejzović, Dragan Bursać, Tanja Topić, Srđan Puhalo, Almedin Šišić su možda i najglasniji među predstavnicima medija koji se upuštaju u razmatranje poteza vladajućih struktura i u zadnjih desetak dana najizloženiji su javnom linču i pritiscima.

U tom smislu Centar za promociju civilnog društva (CPCD), koji realizuje IMEP projekat, najoštrije osuđuje pritiske na medije i novinare. Traži od policijskih organa i nadležnih vlasti punu zaštitu novinara/ki i drugih pojedinaca/ki u javnom diskursu koji su takođe na meti. Legitimno pravo predstavnika medija je da pokrivaju događaje i prenesu informacije kao i da kroz novinarske forme i druge javne nastupe iznose svoje stavove. Neslaganja sa takvim stavovima se mogu iznijeti kroz medije, kroz rasprave ili demantije, ukoliko je neki podatak netačan i krivo protumačen. Ovakvo ponašanje vlasti, ili tolerisanje pojedinaca/ki koji/e prijete, narušava društveni sistem i generiše brojne nesigurnosti.

IMEP kao okidač za promjene

U sklopu mjeseca slobode medija povodom Svjetskog dana slobode medija – 3. maja, USAID-ov Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) organizovao je online diskusiju o slobodi medija u Bosni i Hercegovini #PustiPričuDaŽivi u utorak, 25. maja 2021. godine.

Cilj diskusije je bio upravo da se skrene pažnja na sve što se dešava u posljednje vrijeme kada je u pitanju rad nezavisnih novinara i novinarki u BiH i da se kroz razmjenu iskustava pokuša kreirati zajednički stav i strategija kojom bi BH novinari i novinarke bili/e slobodniji/e u radu.

Događaj je moderirao Senad Hadžifejzović, novinar i urednik FACE TV, a u diskusiji su učestvovali Edin Zubčević, odgovorni urednik Portala slobode Nomad, Dragan Bursać, novinar i kolumnista, i Kristina Ljevak, freelance novinarka.

Razgovaralo se o temama koje opterećuju medijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini – neadekvatnoj zaštiti novinara i novinarki, političkim pritiscima, lošim finansijskim uslovima za rad, cenzuri, statusu i kredibilitetu medija s fokusom na web portale bez impresuma i njihovoj (ne)odgovornosti, „patriotskim“ tabu temama, kao i o tome ko su promotori, a ko kočničari medijskih sloboda.

Pravna podrška novinarima i novinarkama

Jedna od bitnijih komponenata IMEP-a je i besplatna pravna pomoć koja se oslanja na osnovna medijska prava. Pravna pomoć se bazira na informisanju, upućivanju i davanju stručnih pravnih savjeta te obezbijeđivanje pravne podrške za odbranu novinara i novinarki u slučaju tužbi za klevetu. Ovaj fond je još uvijek otvoren i svi/e novinari i novinarke, iz medija ili freelanceri/ke, kao i građani/ke novinari/ke, ako imaju potrebu, mogu se prijaviti.  

OSTAVITI ODGOVOR