U sklopu mjeseca slobode medija povodom Svjetskog dana slobode medija – 3. maja, USAID-ov Program osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) organizovao je online diskusiju o slobodi medija u Bosni i Hercegovini #PustiPričuDaŽivi u utorak, 25. maja 2021. godine.

Događaj je moderirao Senad Hadžifejzović, novinar i urednik FACE TV, a u diskusiji su učestvovali Edin Zubčević, odgovorni urednik Portala slobode Nomad, Dragan Bursać, novinar i kolumnista, i Kristina Ljevak, freelance novinarka.

Na početku događaja, Nj.E. Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, obratio se prisutnima  sa porukom da je za ostvarivanje slobode medija važno imati medije koji pružaju pouzdane i profesionalne informacije svim ljudima u Bosni i Hercegovini i štite interese industrije.

U razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem, učesnici/e događaja su diskutovali/e o mnogim temama koje opterećuju medijsku zajednicu u Bosni i Hercegovini – neadekvatnoj zaštiti novinara i novinarki, političkim pritiscima, lošim finansijskim uslovima za rad, cenzuri, statusu i kredibilitetu medija s fokusom na web portalima bez impresuma i njihovoj (ne)odgovornosti, „patriotskim“ tabu temama, kao i o tome ko su promotori, a ko kočničari medijskih sloboda.

Kako bi se unaprijedio status nezavisnih novinara i novinarki u Bosni i Hercegovini i kreiralo poticajno okruženje za razvoj nezavisnih medija u državi,u diskusiji se istakla ideja o  modelima udruživanja i saradnje pojedinaca i grupa kao iz medijske zajednice, nevladinog sektora i svih zainteresiranih strana koje mogu doprinijeti ostvarivanju medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Cijeli događaj je dostupan na linku ovdje.

#PustiPričuDaŽivi je poruka kojom želimo istaći osnovni princip i posvećenost slobodi medija.

OSTAVITI ODGOVOR