„Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; ovo pravo uključuje slobodu mišljenja bez tuđeg mišljenja, a isto tako i traženje, primanje i saopćavanje obavještenja i ideja bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.“ (čl. 19, Unverzalna deklaracija o ljudskim pravima)

Danas je 3. maj – Svjetski dan slobode medija – dan kada se podsjećamo da su nezavisni mediji i pluralizam srž svake demokratije. Transparentni, održivi i raznoliki mediji koji promoviraju slobodu izražavanja dovode do dobro informiranog javnog mnijenja i jamče da se novinari i novinarke mogu osjetiti slobodnim/e da svoj posao obavljaju po najvišim standardima.

Međutim, da bi sloboda izražavanja postala stvarnost, mora postojati:

  • pravno i regulatorno okruženje koje omogućava stvaranje otvorenog i pluralističkog medijskog sektora;
  • politička volja za podršku sektoru i vladavina zakona da ga zaštite;
  • zakoni koji osiguravaju pristup informacijama, posebno informacijama iz javnog domena;
  • potrebne vještine medijske pismenosti među konzumentima vijesti kako bi kritički analizirali i obrađivali informacije koje dobivaju kako bi ih koristili u svom svakodnevnom životu i kako bi mediji bili odgovorni za svoje postupke.

Ti elementi, zajedno sa medijskim profesionalcima koji se pridržavaju najviših etičkih i profesionalnih standarda, služe kao temeljna infrastruktura na kojoj sloboda izražavanja može prevladati. Ako generalno gledamo na slobodu izražavanja i udruživanja, pristup informacijama i medijskim slobodama, Bosna i Hercegovina ima napredni pravni okvir. Međutim, iako je sloboda izražavanja zakonski zagarantovana, u praksi je ograničena. Prema prošlogodišnjem izvještaju Freedom House, novinari i novinarke se tokom svog rada suočavaju s političkim pritiskom, uz uznemiravanje, prijetnje i napade. Bosna i Hercegovina na novom Indeksu slobode medija Reportera bez granica za 2020/2021. godinu nalazi se na 58. mjestu od 180 zemalja svijeta. Pozicija je ista u odnosu na prošlogodišnji Index, a za pet mjesta bolja nego 2019. godine. No, i dalje mediji dijele sudbinu nesređenog, i predugo tranzicijskog društva, koje razdiru političke i etničke podjele čak i među samim novinarima.

Vjerujemo da bosanskohercegovačko društvo mora više ulagati u nezavisnost medija i razvoj kritičkog mišljenja o svim značajnim društvenim pitanjima. Čvrsto vjerujemo da održivi nezavisni mediji, koji sarađuju s aktivnim građanima i organizacijama civilnog društva, značajno doprinose razvoju demokratskog društva. Razvojem digitalne komunikacije pojedinci/ke, građani/ke novinari/ke, postaju sve značajniji/e kao podrška, ali i alternativa profesionalnim medijima. Zato je cilj IMEP programa podržati nove, snažne glasove i ojačati njihovo prisustvo i vidljivost na medijskoj sceni.

#PustiPričuDaŽivi je poruka kojom želimo da se podsjetimo osnovnih principa i posvećenosti slobodi medija.

OSTAVITI ODGOVOR