Damir Sagolj u CPCD-u

U prostorijama Centra za promociju civilnog društva (CPCD) u ponedjeljak 26. Aprila 2021. održana je MediaLab radionica pod nazivom Digitalna fotografija.

Kreativne mlade osobe koje je ova radionica privukla imale su mogućnost da uživaju u edukaciji istaknutog bosanskohercegovačkog fotoreportera, Damira Šagolja, dobitnika Pulitzerove nagrade za izvještavanje o nesreći Rohingya, naroda u Bangladešu I Mianmaru.

Inače, Damir je novinar Reutersa od 1996. godine. Izvještavao je o Bosni i Hercegovini, regionu ali i širom svijeta pokrivajući najveće svjetske događaje – uglavnom konflikte, prirodne i druge katastrofe ali i druge priče od globalnog značaja.

Tema radionice bila je bazirana na tome kako stvari koje se dešavaju u našem životu utiču na nas i na to kako ćemo napraviti neku fotografiju. Situacije koje nas okružuju i koje živimo svakodnevno oblikuju nas i kao osobu i kao autora.

Posebnu pažnju treba posvetiti i samoj publici kojoj želimo prikazati naš rad, odnosno kada imamo neki materijal moramo znati gdje i kada ga objaviti kako bi postigli željeni cilj.

Učesnici radionice su bili u prilici i dobiti instrukcije o tome kako koristiti materijale koji nisu vrhunskog kvaliteta i standarda, bilo da se radi o fotografijama ili tekstu, te na koji način izvući maksimalne rezultate od materijala koje u tom trenutku posjeduju.

Finalni segment radionce bio je posvećen razlikama između realnog prikaza situacija kroz foto objektiv i fotografijama koje izlaze iz sfere zbilje zato jer su obrađivane filterima za uređivanje.

“Svaki filter kroz koji provučete fotografiju već sam po sebi mijenja sliku o stvarnosti, ponekad je u potpunosti razgrađuje” – rečenica koju Šagolj često ističe na edukacijama.

U tom odnosu prema stvarnosti veliku ulogu igraju društvene mreže koje, navode čovjeka da se pridržava pravila koja još uvijek nisu ispisana.

Radionica je održana u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama Kantona Sarajevo.

MediaLab je multimedijalni prostor koji služi kao mjesto za učenje, informisanje i okupljanje mladih kreativaca. Radionice su interaktivne te su odlična prilika da usavršite vaše znanje i dobijete odgovore na pitanja koja vas zanimaju. Osim što pruža tehničku podršku svim dobitnicima IMEP New Voices grantova, MediaLab mogu koristiti i  svi koji žele da se aktiviraju kao građani novinari a nemaju adekvatnu podršku za realizaciju svojih ideja.

IMEP tim nastavlja s interesantnim edukacijama. Pratite naše profile profile na Facebooku i Instagramu, pišite nam na medialab@imep.ba, rezervišite svoj termin i pridružite nam se na sljedećoj besplatnoj radonici. Čekamo vas!

OSTAVITI ODGOVOR