objavljeno na maajam.com
Piše: Maja Memić

Kad bi dan trajao 48 sati ili kad bi se nekako moglo u ova 24 ne spavati i samo tipkati, u tom slučaju bih MOŽDA i stigla da vam ispričam i predstavim sve  ljude koje sam upoznala u proteklih nekoliko mjeseci radeći #doziviBiH 

Ne mislim (pre)stati jer su upravo ti kreativni, proaktivni i pozitivni ljudi svjetlo na kraju tunela i prava infuzija pozitive.

Amra i ja smo komunicirale na Facebooku, Instagramu, razgovarale telefonom o svemu i svačemu ali smo za njenu lijepu priču ipak čekale bolje uslove pa da se vidimo i (po)pijemo kafu.

I onda ja, ljuta Krajina, dođem u Sarajevo i njoj, koja je tu cijeli život, pokažem mjesta za koja nije ni znala. Ništa neobično jer sam i ja cijeli život baš u toj ljutoj Krajini a toliko malo znam.

I to je  jedan od razloga zašto sam se upustila u #doziviBiH avanturu; toliko malo ili uopšte ne znamo a toliko je lijepog, pozitivnog i vrijednog svuda oko nas; ZA nas ali i za druge.

Prvo da vas uputim na Amrin Instagram profil  da vidite o čemu je riječ i koliko je divnoće na jednom mjestu.

U zemlji čudesa

Od “malih nogu” je u radionici jer joj je otac modelar obuće i kaže da je to (od)uvijek bilo zanimljivije od škole. Završila je Gimnaziju i Pravni fakultet ali je zanat bio, jeste i ostao njena najveća ljubav. Svoje prve torbe je kreirala i (sa)šila u očevoj radionici a potom počela i da ih prodaje.

Ta ljubav je o(p)stala sve do danas i u svom ateljeu se bavi izradom obuće, pokućnica, torbi, novčanika i različitih modnih dodataka. U izradi koristi pravu i eko kožu, krzno, svilu, kaučuk a neki komadi nakita su izrađeni od kamena i metala.

Njeni proizvodi su spoj umjetnosti i zanata; umjetnost po pristupu i originalnim rješenjima a zanat po preciznosti izrade.

Svoje radove dijeli u kolekcije a kolekcije dopunjava stavku po stavku, proizvod po proizvod. Radi i stvara u trrenutku, onda kad je neko ili nešto inspiriše.

Bosanac, Bosančica, Bhome, Vile?!

Ko su Bosanac i Bosančica i šta su Vile?

E pa to su Amrine kolekcije pokućnica koje ručno radi od prave ali i eko-kože. Iako je kolekcija VILE moja omiljena i te pokućnice nosim gdje god okrenem, moram priznati da je ono što me prvo privuklo i zbog čega sam odlučila da (na)pišem baš ovu priču je kolekcija Bosanac i Bosančica.

Iako svi Wonderlands secret modeli imaju taj poseban, “bosanski” štih i podsjećaju na neka stara vremena, Bosanac i Bosančica su posebno posebni jer su rađeni inspirisani bosanskom tradicionalnom obućom iz 19 vijeka.

Mi smo zaista najljepša zemlja a najružnija država na svijetu. Imamo tako lijepu, pozitivnu, bogatu i neosporivu istoriju. Imamo stećke i spomenike, parkove prirode. Imamo predivna mjesta za posjetiti za koja bi John iz Teksasa, Hans iz Minhena i Greta iz Osla ubili.

Upravo iz tog razloga je BHome kolekcija na prvi pogled ukrala moje srce; Amra je za tu kolekciju inspiraciju pronašla u samo jednom malom djeliću prebogate istorije i prenijela na papir a onda i oživjela.

Mogla bih sad da vam postavim gomilu fotografija Amrinih rukotvorina ali je mnogo jednostavnije da se sami uvjerite u to tako što ćete potražiti Wonderlands secret na društvenim mrežama.

Amra je jedna izuzetno ljubazna i susretljiva osoba, odgovoriće na sva vaša pitanja i nedoumice, izaći će u susret i za vaše ideje ili zahtijeve a možda se i vi, baš kao i ja “nađete” pa kliknete sa njom za neku novu priču.

(p)Ostanite (pro)aktivni!

Da, nekad je baš baš teško slijediti svoje snove i želje ako nemate podršku okoline. Mnogo je lakše uz podršku i razumijevanje i deset puta teže kad to izostane ALI je na kraju, kad dokažete da ste bili u pravu i slađe.

Da, niko nije ni rekao da će biti lako ALI odustajanje nije i ne smije biti opcija čak i onda kad vam se čini da su svi protiv vas jer, bez rizika nema profita. Ukoliko stvarno imate ideju i istinski vjerujete u nju i ako se svakodnevno trudite da istu ostvarite onda uspijeh ne može, ne smije i neće izostati.

Da, u svakom poslu ima krvi i znoja ali ima i suza radosnica kad se za nekoliko godina osvrnete unazad i shvatite šta ste postigli.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na internet  portalu IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuju ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP) ili CPCD-a.
Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.
Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija portala IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

OSTAVITI ODGOVOR