Veliki problem koji podriva tradicionalne norme novinarske profesije i profesionalne komunikacije je apsolutna sloboda interneta. Učesnici online debate „Izazovi cyber sigurnosti i uloga medija“, koja je organizovana u okviru IMEP projekta, su zaključili da „fantomski portali“ koji uglavnom niču pred izbore bez naznake i vlasnika i uredništva, ozbiljno narušavaju povjerenje u medije.

„Ti mediji, ako ih tako možemo i nazvati, šire lažne vijesti i osnovani su prije svega da dovode ljude u zabludu. Ili, bolje rečeno, da ih navedu na akciju koja je u cilju tih komunikatora“, rekao je Dino Bezdrob, izvršni urednik portala Klix.

Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju BiH je istakao da je u današnje digitalno doba cyber sigurnost ključni element društva.

„Napadima su izložene banke, državne i javne institucije, sigurnosne službe, pa tako i mediji. Stoga bi upravo mediji trebali svojim profesionalnim izvještavanjem, ali i edukativno, da prosvijetle publiku i informišu o problemu sigurnosti na internetu, što postaje sve veći izazov“, naglasio je Džananović.

Glavni zaključak debate je da pored unaprijeđenja tehničkih rješenja i zaštite podataka na internetu je potrebno širiti digitalnu, ali i medijsku pismenost u bosanskohercegovačkom društvu.   

OSTAVITI ODGOVOR