Objavljeno na www.facebook.com (13.1.2021.)

Piše: Safija Vehabović

Tajana Dedić-Starović, fotografkinja i videografkinja iz Banja Luke, kaže da postoji mišljenje kako su poslovi fotografa, snimatelja, montažera, režisera isl. predodređeni za muškarca. Dešavalo joj se da se pojedini klijenti, pri ugovaranju posla iznenade da je upitanju ženska osoba. Međutim, to se nikada nije razvilo u nešto loše, niti se Tajana osjetila diskriminiranom, jer je žena u sferi fotografije.
“Što se tiče generalno položaja fotografkinja, mislim da nije sve najsjajnije, ali smo mi žene već toliko navikle da jedna drugoj pomažemo i budemo podrška, pogotovo u svetu umetnosti, tako da mislim da nam je okej. I super je što kako vreme ide, pojavljuje se sve više mladih umetnica, oslobođenih nekih tabua, koje mogu da naprave promene.”
Motivi koji se često mogu vidjeti na Tajaninim fotografijama su ženska seksualnost, ženski princip, te položaj žene u savremenom svijetu. “To su neki motivi kojima se uvek vraćam i gde se uvek nešto može novo ispričati.”
Kaže kako su joj svi lični projekti podjednako važni. “Od nekih projekata koje sam radila za klijente ili sa nekim u saradnji izdvojila bih rad na muzičkim spotovima za muzičarku Saru Renar, te moj lični veliki projekat „Life With Artist“ koji se bavio pozicijom umetnika u svakodnevnom životu, bio je introspektivnog tipa i trajao nekih godinu dana. Trenutno radim na jednom muzičkom spotu i bavim se osposobljavanja svog novog fotografskog studija.”
Od svjetski poznatih fotografa i fotografkinja, Tajana cijeni: Guy Bourdin, Cecil Hoodie, Juno Calipso, Vivian Maier.
Na pitanje šta misli o analognoj fotografiji, Tajana kaže da je glavni nedostatak nepraktičnost, a prednost takvih fotografija je upravo trud i ushićenje, kada se ugledaju razvijene fotografije. “Kada sam počinjala sa fotografijom, igrala sam se i sa analognim fotoaparatima i mislim da je to jedna posebna vrsta bavljenja fotografijom. Imam analogne fotoaparate, ponekad neki projekat odradim tako, ali se uvek trudim da to budu neki lični projekti ili privatne fotografije. Ipak, ja sam dete digitalnog doba, to je uvek moj prvi izbor.”
Danas se mnogi ljudi bave fotografijom. Prema Tajaninom mišljenju, kvalitet uvijek nađe svoje mjesto i put do publike, te kaže kako se ne treba zamarati virtuelnom konkurencijom.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.
Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

OSTAVITI ODGOVOR