Objavljeno na maajam.com (08.01.2021.)
Autor: Maja Memić

 

Sve je počelo sa OVIM tekstom o banjalučkoj legendi, zabranjenoj i tragičnoj ljubavi i mjestu koje biste trebali posjetiti kad dođete u Banjaluku. Nastavilo se dalje pričom o tom  kako je nastao vodopad Blihe u Sanskom Mostu, šta je, gdje se nalazi i šta predstavlja Mehmedova crkva a onda sam se sjetila i svih ostalih legendi koje sam čula u posljednje vrijeme.

Cijela #doziviBiH ideja je da, osim što ću vam predstaviti zanimljive preduzetničke priče saznam nešto malo drugačije o tom mjestu i inspirešem vas da ga posjetite iako vam nikad prije nije palo na pamet da to uradite.

Jednu takvu sam saznala i o Tešnju. Odnosno, postoji nekoliko potpuno različitih priča o tom kako je nastao Tešanj; neke su stvarno čiste činjenice ali meni te nisu bile privlačne. Neke legende su onako, zanimljive za čuti ali ništa što bih prepričala ali jedna mi je bila posebno interesantna…

Od hamama do Kantina gaja,

I od gaja do Bukvića hana,

Lijepe dvore Bukvić Hasan-age,

I u njima lijepu djevojku.

Govorila lijepa djevojka,

Govorila svojoj staroj majci:

“Uči, majko, dole od jazije,

I ti bacaj bakreno posuđe,

Baci, majko, vezene peškire,

Nek’ se Kudret-voda zaustavi,

Nek’ moj Mujo meni mladoj dođe,

Nek’ dođe i nek’ sretno prođe!

Tešanj je jedan mali gradić za koji vam vjerovatno nikad ne bi ni palo na pamet da je interesantan pa da sjednete u auto i baš se tamo zaputite. Ako idete iz Banjaluke u bilo koji drugi dio Bosne i Hercegovine možete izabrati neku drugu rutu i stvarno ga preskočiti. ALI,nemojte. Ako imate priliku da od tačke A do tačke B prođete baš tim putem i da pristanete tamo, makar na kafu, onda to obavezno uradite.

Moja polazna tačka za putešestvije je Banja Luka i od Banjaluke do Tešnja imate nekih 100tinjak kilometara što vam, u normalnim uslovima vožnje dođe 1h i 30min a ako sebi date oduška u laganoj vožnji ili ako je gužva, može i da potraje.

Kao i uvijek, Google maps vam je u ovom najpouzdaniji da provjerite a imate i Via Michelin da sebi preračunate sve ostalo. Kad negdje idem, najčešće pitanje koje dobijem je “koliko mi treba para” a to je stvarno pitanje na koje vam ja ne mogu dati odgovor već sebi sami trebate preračunati.

U Tešnju bude i Amra a o njoj sam vam već pisala pa ako niste pročitali, evo podsjetnik.

Amra mi je ispričala priču o Tešnju i trešnjama ali mi to nije bilo “ono nešto” pa sve dok nisam iskopala da bude baš tako, nisam (pre)stala.

Kako je Teša postala Tešanj

Prvi pisani tragovi o Tešnju se vežu za 15.stoljeće i povelju kralja Stjepana Tomaševića a tako nekako ide i legenda o tom kako je nastalo samo ime.

Kažu da su u Tešnju bila tri brata čiji je zadatak bio da ozidaju grad. Međutim, što su se oni više trudili, radili i gradili tim su zidine preko noći propadale. Sve što bi uradili danju, propadalo je noću. Niko ne zna i ne spominje kako su braća uopšte došla na ideju da će, ako zazidaju živu osobu u zidine spriječiti propadanje ali tako priča ide.

Kako su sve trojica bili oženjeni, sklopili su pakleni dogovor da sljedeći put, čija žena prva dođe među zidine i donese ručak bude zakopana u isti i da možda tako uspiju da spriječe propadanje u završe zidanje. Dva brata su istog dana stigli kućama i saopštili svojim ženama šta su se dogovorili i strogo naglasili da ne dolaze: ni u grad ni na zidine već da se drže kuće i izbjegnu tragediju.

Jedan je prećutao.

Nije rekao ženi šta se sprema iako je bio svjestan dogovora i iako je zna da je novopečena majka koja još uvijek doji dijete, prećutao je. Kako nije znala za dogovor, mlada Teša se sa spremljenim ručkom uputila u zidine gdje su je dočekali i odlučili da ispune dogovoreno.

Najmlađi od tri brata je pokušao da ih odgovori da to ne urade jer je Teša bila dojilja međutim nisu se dali smetnuti od svoje ideje i ipak to urade.

Legenda kaže da su braća zidali živu Tešu i ostavili samo otvor na njenim prsima i da je sa tog mjesta kasnije potekla Zvečaj voda a grad dobio ime Tešanj.

Ma koliko priča bila zanimljiva i kako kažu, vrlo vjerovatno neutemeljena i neistinita, ipak se nameće toliko mnogo nimalo laganih pitanja; zašto su dva brata rekla svojim ženama a treći prećutao i zašto baš da žena bude ta koja je trebalo da se “zazida”?

Da li je ideja došla spontano ili je u stvari dio nekog većeg plana da se brat riješi žene? Zašto bi je se rješavao kad je bila dojilja, majka novorođenčeta i od kog brata je bila pa se samo najmlađi pokušao buniti?

Meni je kroz glavu prošlo milion dodatnih pitanja i teorija, potencijalnih scenarija i mislim da je Tešanj samo sa jednom svojom pričom zlatna koka i inspiracija za napisati barem deset filmova i serija.

Postoji i još jedna narodska a to je da u Tešanj ne dolazite slučajno već namjenski i kad jednom dođete da ćete mu se poslije uvijek vraćati. Svratite kad budete u prolazu ili odite s namjerom na tvrđavu; možda baš dok ovo čitate u nekom od vas proradi kreativni dio i ideja kako da zaista snimi film o Tešanjskoj braći.

NAPOMENA: Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.
Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

OSTAVITI ODGOVOR