Milena Erceg- fotografkinja sa AFIAP zvanjem

  0
  171

  Objavljeno 30.12.2020. godine na http://skr.rs/6fh

  Milena Erceg je fotografikinja iz Gradiške, prva žena iz BiH sa AFIAP zvanjem. Učestvovala je na više od 180 međunarodnih i domaćih  izložbi i osvojila preko 80 nagrada. Pored toga, bavi se poljoprivredom. Njena porodica posjeduje farmu muznih krava i obrađuje 35 hektara zemlje.

  Kaže da je još kao djevojčica zavoljela fotografiju: «Jedno vrijeme sam bila član školskog foto kluba. Iz tog perioda posjedujem fotografije rađene na jednom analognom aparatu. Ljubav prema fotografiji nije prestala, uvijek sam nosila aparat  i fotografisala. Nakon što je uznapredovala tehnologija, a informacije postale lako dostupne, moja radoznalost je rasla. Učila sam neka podešavanja i  tehničke osnove putem interneta. Zatim sam se učlanila u «Univerzitetski foto kino klub Banja Luka» gdje sam nastavila učenje i počela aktivno da učestvujem na domaćim i međunarodnim konkursima. «

  Na pitanje kakvu opremu koristi odgovara: «Moj aparat je Nikon 3100 sa par objektiva kojeg posjedujem još od 2012. Također, koristim i nekoliko analognih aparata na  film. Kada je riječ o postavkama preferiram ručna podešavnja jer tako imam punu kontrolu nad aparatom. Biram svjetlo, brzinu, otvore blende u datom trenutku, time dobivam tehnički ispravnu fotografiju. Naravno, prije toga je potrebno imati motiv i kadrirarti. «

  Nedavno je postala prva žena u Bosni i Hercegovini čiji rad je prepoznat od Međunarodnih saveza umjetničke fotografije AFIAP. Da bi to ostvarila potrebno je prethodno fotografsko zvanje  na domaćem nivou, tačnije F1 AUF BiH. Zatim, potreban je određeni broj  izložbi na međunarodnom nivou, odnosno učešća pod FIAP patronatom i određeni broj nagrađenih fotografija.

  »Moja ljubav, volja i želja prema samoj fotografiji  su doprinijele uspjehu u tome. Nisam ni znala da ću biti prva žena. Rekli su mi kolege iz kluba prije nego sam aplicirala. Meni je to bilo nešto posebno, vjerujte.« – kaže Milena.

  Inspiriše je realni život u njenom okruženju. »Ne postoji jedan određeni žanr u fotografiji koji bih izdvojila. Fotografišem sve, najčešće spontane reakcije, nebitno gdje se radnja dešava i u kom okruženju. Ono što je meni važno kod mojih fotografija je da teže autentičnosti zato volim da fotografišem realnost iz stvarnog života: spontane trenutke kod ljudi bez nekog poziranja i scenografije, istaknuti priču sa dodatnom emocijom. »

  Na pitanje koje fotografe cijeni odgovara: “Posebno cijenim velike majstore fotografije na prostorima bivše Jugoslavije, ima ih dosta. U vrijeme kada nije bilo tehnologije ovog nivoa oni su pravili vrhunske fotografije na filmu. Hvatali su određene trenutke na nabolji mogući način. Divim se jer znam kako izgleda rad na filmu. Tu nema škljocanja bez veze pa vrati da pregledaš. Nema pregleda dok se film ne razvije, a oni su stvarali momente bez da ih pogledaju. Nakon razvijanja nije bilo postprodukcije, ili imaš fotografiju ili imaš smeće. Postoje i neka svjetska imena među mojim favoritima,  a također su mi uzori vodeći članovi mog kluba. “- objašnjava Milena.

  Sudjelovala je na više izložbi i sve su joj značajne. “Na nekima sam osvojila zlatne medalje, a na nekima samo par prijema. Hoću da kažem kako je lijepo i jedno i drugo. Kada većina fotografija nisu imale prolaz sagledaš greške i popravljaš se vremenom jer analiza je jako bitna, a to smo mi  radili u klubu. Posebno bih izdvojila naše domaće izložbe iz Asocijacije. Imamo mi mnogo talentovanih  fotografa na našim prostorima.

  Milenine fotografije možete vidjeti na kružnim izložbama »Foto BiH« u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima, te  postavkama Foto kluba u Banskom Dvoru u Banja Luci, koje se izlažu šest puta godišnje.

  NAPOMENA: Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

  OSTAVITI ODGOVOR