Objavljeno na www.facebook.com (23.12.2020.)

Piše: Slavko Klisura

„ Poslanici u Skupštini Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, ne podliježu krivično – pravnoj, ni građansko- pravnoj odgovornosti za radnje koje čine u okviru svojih dužnosti u Skupštini Bosansko – podrinjskog kantona Goražde…“ Ovo se ( uz ostalo) navodi na službenoj web stranici Bosansko – podrinjskog kantona Goražde u tekstu kojim se definiše uloga i funkcionisanje kantonalnog parlamenta i poslanika/poslanica.
Lijepo i precizno. Pa kome i kako izabrani narodni poslanici i poslanice onda odgovaraju za sve ono što „ čine“ tokom četverogodišnjeg mandata u kome u svoje bankovne račune i šlajpeke stave ohhoo novca?
Zašto postavljam ovo logično i prilično svrsishodno pitanje? Iz vrlo prostog razloga. U kantonalnoj Skupštini goraždanskog kantona kako ga neko voli zvati od milja, godinama se dešavaju događaji koji kanton, grad Goražde i sve građanke i građane smještaju u medijske rubrike kao što su crna hronika ili „ vjerovali ili ne“, događaji o kojima bruje ne samo regija ili BiH. Ne, zbivanja na sjednicama kantonalne Skupštine stižu na stranice ili u emisije medija širom regiona. A kako i ne bi!
BPK Goražde u svim izbornim ciklusima prate vesele zgode u formiranju i rasformiranju postizbornih koalicija, kompozicija i prekompozicija vlada, postavljanju ministara kojima je ta zvučna pozicija bila prvo radno iskustvo, poslaničkim prelijetanjima iz jedne stranke u drugu a potom i iz jednog naroda u drugi.. Pisao sam o ne tako davnim scenama kada je poslanica iza govornice drugu poslanicu gađala plastičnom flašom u glavu, u sred sjednice! Pa se o tome pričalo, prepričavalo, stvarale se neformalne grupe podrške za jednu ili drugu stranu. Potom došle druge političke igre i poslastice za kafanske i kućne tračeve i ovaj se događaj zaboravio.
E, da nas ne bi potpuno ostavili bez tužno – smiješnih događaja kojima će u naše živote opterećene coronom unijeti malo razbribrige, poslanici i poslanice Skupštine Bosansko – podrinjskog kantona potrudili su se danas. Na njihovom susretu koji po sam po sebi zaslužuje epitet političkog presedana ( bio je ovo nastavak konstituirajuće sjednice započete prije dvije godine !!!) u epilogu konačnog izbora predsjedavajuće Skupštine, poslanici su jedni druge uz čestitke za predstojeće praznike i blagdane, počastili i verbalnim uvredama! Malo je nedostajalo da bude i fizičkog obračuna. Poslanici su sebi dopustili i slobodu da komentarišu rad kolega novinara i snimatelja dijeleći im savjete!
I opet je u „ svijet“otišla baš onako lijepa slika o BPK Goražde. Grupna fotografija na kojoj nisu samo poslanice i poslanici kantonalne Skupštine već i građanke i građani kantona. Bruka je dakle zajednička. Pare koje vrijedni kantonalni zastupnici i zastupnice primaju i za ovo što su učinili danas – naravno nisu!
Na sve ono što se zaista desilo na sjednici kantonalne Skupštine naravno, kako to po običaju slijedi, dodale su i rečenice koje nisu tamo izrečene i scene koje se nisu desile. Tako to biva. A potom je na velikoj narodnoj pričaonici, društvenim mrežema, krenula lavina komentara koji nažalost zbog većine poruka u njima, samo dodatno poružnjuju priču o ovom kantonu i nama u njemu.
Vidjeli ste da nisam pomenuo niti jedno ime u ovom skromnom osvrtu. Nisam to uradio jer se sva imena aktera pomenutih zbivanja ionako previše vrte u svim medijima, a najveći broj njih i ne zaslužuje da bude pomenuto.
Pišem ovaj tekst, postavljajući još jednom pitanje na osnovu citata sa početka teksta. Kome izabrani kantonalni zvaničnici u Goraždu odgovaraju za sve ove političke zavrzlame i igre koje u svom ishodu kreiraju atmosferu svađe, nesloge, sukoba, političkog primitivizma..? Političkih igrarija koje su proizvod samo ličnih interesa i bitke za osobne pozicije i u kojima su građani potpuno nebitni.
Sudeći po gotovo nevjerovatnoj lakoći ponižavanja časne i laskave titule poslanika i uz put i građana koji su ih birali, po bahatosti koju demonstriraju prema javnosti, izgleda – nikome.
Bile su flaše, pa svađe, pa uvrede. Šta je slijedeće?
Živjela demokratija!

 

NAPOMENA: Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.
Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

OSTAVITI ODGOVOR