Objavljeno na www.facebook.com (23.11.2020.)

Piše: Nataša Novosel

Jazz fest je i ove godine okupio bosanskohercegovačke ali i međunarodne izvođače. Za razliku od proteklih godina ovo izdanje održano je u online formatu zbog pandemije virusa korona i to od 19. do 21. novembra.
Jazz Fest Sarajevo je dobitnik evropske nagrade za odvažan program za 2019. godinu: Europe Jazz Network Award for Adventurous Programming, u konkurenciji svih evropskih festivala i koncertnih dvorana koji organizuju koncerte jazza i improvizovane muzike. U želji da opravdaju ovu nagradu, a uprkos pandemiji organizatori Jazz festa su odlučili da se festival ipak održi ali na nešto drugačiji način i to u online formatu. Publika je imala priliku da tri dana, potpuno besplatno, uživa u kvalitetnom programu koji je sniman na tri kontinenta, u pet gradova, i to u Sarajevu, Amsterdamu, Berlinu, Nju Jork i Jerusalemu.
Koncerte snimane u 4K tehnologiji, u formatu od 30 minuta publika je mogla da prati putem društvenih mreža, zvaničnog jutjub kanala i fejsbuk stranice Jazz Festa, a poseban festivalski program Sevdah na distanci svoju TV premijeru imao je na programu Face TV.
Festival je otvoren klavirskim solo koncertom Adisa Sirbubala u sarajevskoj Vijećnici. Isto veče uslijedila je premijera koncerta iranskog virtuoza Kayhana Kalhora, svirača kemenčea i kompozitora Silk Road Ensemblea sa kojim je osvojio Gremija za najbolji world music album. Njegov koncert snimljen je u jednom od najznačajnijih evropskih koncertnih prostora-Bimhuis u Amsterdamu.
Narednog dana usljedio je koncert dueta vokalistkinje Tijane Vignjević i čelistkinje Belme Alić iz sarajevskog muzeja ratnog djetinjstva, nakon čega su festival i publika putovali u Nju Jork. U studiju EastSide Sound predstavljena je premijera dvoje vrhunskih gitarista srednje generacije Mary Halvorson i Milesa Okazakija, dok je u čuvenom MoMA PS1, njujorškom muzeju savremene umjetnosti, bila premijera nastupa Amira ElSaffara, američkog trubača, multiinstrumentaliste i vokaliste.
Trećeg dana festivala program je počeo u berlinskom muzeju Pergamon, ispred Babilonskih vrata gdje su nastupali trombonista Nils Wogram i bubnjar Dejan Terzić, potom se Jazz Fest preselio u Jerusalem, u Davidovu kulu i Muzej povijesti Jerusalema gdje je svirao Mark Eliyahu. Festival je zatvoren duetom Zanina Berbića & Adisa Sirbubala koncertom u sarajevskom Muzeju ratnog djetinjstva.
Želja nam je bila da publici omogućimo besplatno praćenje premijera a muzičarima osim angažmana i priliku da pišu i snimaju muziku i pripremaju i realiziraju nove projekte za bolja vremena kada će na koncertima biti u prilici predstaviti svoju muziku koja je nastala na inicijativu i u produkciji Jazz Festa, poručuju organizatori.
Jazz Fest Sarajevo je još jedan od festivala koji ne pristaje na život bez kulture. Festival koji ne odustaje od svojih ambicija, i u najtežim okolnostima afirmiše vrhunsku umjetnost i kulturu. Ove godine je to dokazao snimajući program u 5 svjetskih gradova. U BiH je moguće organizovati značajan i prepoznatljiv muzički festival, pa čak i u ovakvim okolnostima. A BiH je potrebno više ovakvih festivala i muzičkih događaja.

 

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR