Objavljeno na www.capital.ba (1.12.2020.)

Autor: Svjetlana Šurlan

OC Jahorina obavijestio je prošle sedmice javnost da će oni koji se odluče da zimuju na toj planini imati na raspolaganju i usluge testiranja (serološki i PCR test) na Covid-19.

„Uspostavili smo saradnju sa laboratorijom „Centralmed“ sa Pala. Ljubazno medicinsko osoblje laboratorije će na poziv dolaziti na bilo koju lokaciju na planini i vršiti testiranje 24 časa prije povratka u matičnu zemlju, a test će važiti 48h od dana izdavanja rezultata. Dogovorili smo i obezbjedili vam popust od pet odsto za usluge testiranja“, poručili su iz OC Jahorina.

jahorina testiranja

Tako je OC Jahorina dogovorio saradnju sa samo jednom privatnom laboratorijom, bez raspisivanja javnog poziva ili tendera za usluge testiranja koje nudi turistima. Navode da su obezbijedili i popust, zbog čega je CAPITAL zatražio da objasne na osnovu čega je uspostavljena saradnja sa laboratorijom, da li je bio javni poziv, tender, koliki su troškovi OC Jahorina i kako nude PCR test koji u RS radi jedino Institut za javno zdravstvo RS?

U OC Jahorina tvrde da nisu korisnici usluga laboratorije, ali da garantuju za njene usluge.

„OC Jahorina nije korisnik usluga „Centralmed“ sa Pala, da jeste kao Akcionarsko društvo objavio bi Javni poziv ili drugi vid tendera. OC Jahorina je u ovom slučaju u službi budućih skijaša kao garant da će laboratorija ispuniti dogovor i doći na bilo koju lokaciju na Jahorini, testirati posjetitelje Jahorine i dati popust od pet odsto“, naveli su u OC Jahorina ne objašnjavajući na osnovu čega garantuje i ima li potpisan ugovor o tome, koja su prava i obaveze potpisnika ugovora.

Istakli su da nemaju dobit od testiranja budućih posjetilaca Jahorine, te da jedino laboratorija i krajnji korisnici imaju dobit. Što se tiče nuđenja PCR testa nisu imali odgovor, već su odgovornost prebacili na laboratoriju „Centralmed“.

Direktor „Centralmeda“ Mladen Ćajić kaže da su sklopili ugovor sa OC Jahorina, ali ne smatra da je trebao biti raspisan tender jer niko nikom ništa ne plaća, već ih Olimpijski centar „samo reklamira“.

Što se tiče nuđenja PCR testa, Ćajić kaže da sarađuju sa jednom laboratorijom iz Federacije BiH koja ima dozvolu za testiranje PCR.

„Mi uzimamo uzorke, a u FBiH se radi testiranje, mi izdajemo njihov nalaz, mi smo posrednici. Ja sam zaključio ugovor s Jahorinom, u tom ugovoru ništa ne piše, samo da oni nas reklamiraju, oni faktički ništa nemaju s tim, niti nam šta plaćaju, niti mi njima, mi radimo sa skijašima. Oni su tražili laboratorije, čuo sam i javio se njima i pronašli smo dogovor. Nije bio tender, zato što nema cifre“, rekao je Ćajić.

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR