Objavljeno na www.capital.ba (01.12.2020.)

Autor: D. Eremija

Već šest mjeseci izvođači su pokušali da dobiju odgovor od Vlade RS i Ministarstva prosvjete i kulture da li će im neko pomoći s obzirom da su i oni kao i drugi privrednici onemogućeni da rade.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević na današnjoj sjednici ukazala je na tešku situaciju u kojoj se nalaze ova djelatnost.

„Više puta je bilo u javnosti rečeno da će biti donesena odluka i za ostalih šest mjeseci, do današnjeg dana to se nikad nije desilo. Tokom tog perioda Vladi i ministarstvu upućeno je više pisama, upita i zahtjeva za razgovor, ostali su svi do jednog bez odgovora. Ne mogu da vjerujem da ne možete da odvojite 15 minuta za razgovor i odgovor ovim ljudima“, rekla je Karadžić-Jovičević.

Kao primjer navela je preduzeće „Queen Estrada“, po kojem je Banjaluka bila poznata, prvenstveno organizovanjem Oskara popularnosti, gostovanjem Ruskog baleta, a koje će, kaže, propasti ukoliko im niko ne pomogne.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture naveli su da samo četiri muzičara ostvaruju pravo na pomoć od Vlade RS, te da su oni bili uvršteni tokom aprila i maja.

Ističu da su upoznati sa problemima sa kojima se izvođači suočavaju, te da će i oni biti uključeni u mjere koje budu donošene u narednom periodu.

„Što se tiče pomenute djelatnosti, gdje je između ostalog i Queen Estrada, Vlada je upoznata sa njihovom situacijom, te će u narednom periodu, mjerama koje bude preduzimala, svakako uvrstiti i izvođačku djelatnost u smislu mjera koje će se provoditi u suzbijanju posljedica pandemije virusa korona“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR