Objavljeno na www.reprezent.ba (22.11.2020.)

Autor: Reprezent

Projektom „Osnaživanje uloge žena u javnom životu USK-a“ Redakcija ReprezenT-a stalno naglašava važnost sudjelovanja žena u javnom i društvenom životu, općenito a posebno na prostorima USK-a. To ova Redakcija postiže ohrabrivanjem žena da kroz medijske sadržaje sa njima otvori javni dijalog o važnosti lokalnih problema u lokalnim zajednicama ali i važnosti lokalnih izbora koji su nedavno završeni i za koje se čekaju konačni rezultati.

Jedna od tema kroz koju se želi sagledati učešće žena u nevladinim organizacijama-udruženjima u svakoj od osam lokalnih zajednica USK-a je i ova analitička priča upravo o NVO i udruženjima sa ciljem da se sagleda učešće žena u njima i njihov doprinos ovom važnom segmentu društva.

Dosadašnja iskustva u realizaciji Projekta pokazuju da su žene daleko bolje organizirani dio nevladinog sektora u odnosu na muškarce, s tim da ima razlika na nivou lokalnih zajednica. Ova analitička priča o NVO koju posvećujemo općini Velika Kladuša definitivno potvrđuje najlošiju saradnju lokalne zajednice odnosno vlasti i nevladinog sektora.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, iz općine Velika Kladuša registrirane su 144 nevladine organizacija-udruženja, a Jasmin Šahinović, viši stručni saradnik za lokalnu samoupravu i javnu upravu, u okviru koje se prati i analizira saradnja sa organizacijama civilnog društva, u dostavljenom odgovoru na naše postavljeno pitanje po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama navodi „Web stranica Općine Velika Kladuša još uvijek je u fazi izrade te zbog toga su neke informacije na web stranici nepotpune“. Ovakvi odgovori kada je u pitanju web stranica bili su isti i prije tri godine.

Dakle, od svih osam gradova/općina USK-a ova Redakcija je samo u Velikoj Kladuši do potrebnih informacija mogla doći po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama jer je pomenuti službenik Šahinović na sve načine izbjegavao razgovor sa novinarom ReprezenT-a na ovu temu. Redakcija je nakon desetak poziva telefonom na službene brojeve i tri puta upućivala svog predstavnika u njegovu kancelariju ali bezuspješno. No, ovakva opstrukcija očekivana je nakon što je predsjednica Laburističke stranke Elvira Abdić Jelenović, pismenim putem obavijestila ovu Redakciju da ona i predstavnici ove stranke ne žele učestvovati na bilo koji način u našem pomenutom projektu a Jasmin Šahinović je službenik koji provodi stranačku disciplinu.

U nepotpunom odgovoru na naš upit Šahinović odgovara da je na području općine Velika Kladuša registrirano 141 udruženje, međutim prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave ta brojka je zvanično 144. te da su udruženja koja koriste budžetska sredstva dužna dostaviti izvještaj o njihovom utrošku. Na web stranici NVO Općine Velika Kladuša navedena su 43 udruženja te 32 sportska kolektiva. Međutim, od 43 udruženja njih 18 se ponavlja u različitim kategorijama a osim naziva ne mogu se pronaći nikakvi drugi podaci. Ova evidencija NVO u drugim općinama je bitno drugačije organizirana i uređena.

Rad Udruženja „Agrokomerc“ koje se financira iz Budžeta obavijen velom tajne

Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara i radnika „Agrokomerc“ osnovano je 1990. godine a posljednje četiri godine finansira se iz Budžeta Općine sa 250.000,00 hiljada KM godišnje. O utrošku sredstava niti za jednu godinu Općinskom vijeću nije na dnevni red ponuđen izvještaj o utrošku sredstava. Isti je slučaj i za ostala udruženja kojima se na godišnjem nivou po osnovu projekata dodjeljuje ukupno 30.000,00 KM. Niti Općinski sportski savez ne podnosi godišnje izvještaje te su podaci o utrošku sredstava za sport nepoznanica. Ove činjenice potvrdio nam je i predsjedavajući Općinskog vijeća Fikret Bašić.

Umjesto izvještaja o radu odgovorni u ovom Udruženju javnosti i svojim članovima su dostavili na uvid Presjek stanja u Udruženju koji je dostupan javnosti. Pogledati ovdje: Presjek-Izvjestaj Udruzenja AC Ovo Udruženje, koje se isključivo financira iz Budžeta Općine, dakle sredstvima građana, nigdje ne objavljuje rezultate o svom radu i aktivnostima niti se mogu pronaći najosnovniji podaci o istom koje, istini za volju ima zvaničnu stranicu, www.agrokomerc.eu ali koja je posljednji puta korištena-ažurirana 31.05.2018. godine. Facebook stranicu Udruženje nema. Međutim, grupa dioničara i njihov Odbor imaju već svoju fb stranicu koja na taj način potvrđuje transparentnost svih planiranih i tekućih aktivnosti.

Već u prvom pasusu ovog Presjeka piše kako je Udruženje od osnivanja do danas, dakle za 22 godine, iz Budžeta dobivalo po 29.500,00 KM godišnje. Ovaj podatak je notorna neistina zbog čega, između ostalog vrijeđa zdrav razum. U Presjeku dalje piše kako je Udruženje osnovalo „Kladušku zadrugu“, dakle profitabilnu privrednu organizaciju sa osnivačkim ulogom od 300.000,00 KM što je oko 92% vlasničkog udjela. Ovo Udruženje je, prema podacima iz Presjeka, „Kladuškoj zadruzi“ odobrilo 100.000,00 KM kratkoročne pozajmice, uz zateznu kamatu a koja je dug navodno otpočela vraćati. U Presjeku dalje piše kako su prosječni godišnji izdaci Udruženja za režije i primanja angažiranih u Udruženju oko 65.000,00 KM. Potpisnik ovog Presjeka u Udruženju „Agrokomerc“ izrađen 09. augusta 2020. godine je Muhamed Osmankić, predsjednik Upravnog odbora. Osmanagić je u međuvremenu smijenjen sa ove dužnosti.

Treba istaći da aktualni i novoizabrani općinski načelnik Fikret Abdić ima ključnu i odlučujuću ulogu u ovom Udruženju kojem iz Budžeta godišnje izdvaja 250.000,00 KM koje za utrošak sredstava ne podnosi izvještaje.

Pobrojano su razlozi koji su nas opredijelili da sa odgovornima u Udruženju obavimo razgovor uz video zapis, a kako nije bilo pristanka od strane Muhamedagića, obratili smo se pismeno. Na naš službeni upit nije stigao nikakav odgovor te tako zainteresirana javnost, a posebno i direktno zainteresirani dioničari i radnici Udruženja „Agrokomerc“, uskraćeni su za informacije kako se i gdje troše ogromna sredstva izdvojena iz budžeta svih građana Velike Kladuše. Planirali smo doznati na koji način i kada će biti ispoštovana Odluka Općinskog vijeća kojom se od ovog Udruženja traži povrat 100.000,00 uplaćenih sredstava za tekuću godinu. Odgovore na ova pitanja potražiti ćemo na drugi način koji će odgovorne natjerati da konačno odgovore ovom mediju i javnosti.

Ženski odbojkaški klub „Velika Kladuša“ zaslužuje više pažnje nadležnih

Ćazim Hadžić je predsjednik i trener jedinog ženskog sportskog kolekiva – Ženski odbojkaški klub „Velika Kladuša“ koji broji 54 registrirane odbojkašice razvrstane u četiri kategorije a koje se nataječu u tri kategorije: pionirke, kadetkinje i juniorke. ŽOK „Velika Kladuša“ neprekidno radi 16 godina i osim određenih ograničenja u uslovima pandemija Covid-19 nije prekidao svoj rad. Klub se finansira dijelom iz budžeta Općinskog sportskog saveza a većim dijelom iz članarina i od donatora.

Mladi Velike Kladuše osnovali Alternativni dom kulture

Jedno od zanimljivijih i mlađih udruženja u općini Velika Kladuša je Centar za demokratizaciju „Naša zajednica“ čija predsjednica Elvira Ćatić Dizdarević koja kaže kako je isto registrirano 09. auguta 2018. godine od strane mladih Kladuščana koji nisu željeli više čekati na neki prostor koji im treba za njihove aktivnosti. Podsjećamo, Velika Kladuša nema svog Centra za kulturu od kako je na postojećem prije petnaestak godina započela rekonstrukcija koja još uvijek nije završena. Stoga je prvi projekt ovog Udruženja bio otvaranje Alternativnog doma kulture u kojem danas mladi ali i svi građani Velike Kladuše mogu pronaći i koristiti različite sadržaje kao što su biblioteka sa već preko hiljadu naslova, muzičku sobu sa svim potrebnim instrumentima, igrati stoni tenis i različite društvene igre te višenamjensku prostoriju za različite aktivnosti. Ovo Udruženje zajedno sa partnerima započinje Projekt sa stranim donatorima naziva „Buđenje omladinske muzičke scene u USK-u“. Drugi projekt u pripremi je „Očuvanje kulturne baštine na prostorima Krajine“.

Sredstva za projekte i održavanje Udruženja obezbjeđuju se kod stranih i domaćih donatora. Centar za demokratizaciju „Naša zajednica“ nema nikakvu saradnju niti podršku lokalne zajednice.

Udruženje žena „Đul“ za dva velika projekta 2020. bez podrške lokalne zajednice

U velikokladuškom naselju Crvarevac koje pripada Mjesnoj zajednici Zborište djeluje dobro organizirano i aktivno Udruženje Udruženja žena „Đul“ (2013) čija je predsjednica agilna Senajda Mašinović koja iza sebe ima dva velika i važna projekta. Prvi realizirani Projekt je priprema i izadavnje opsežne knjige recepata krajiške kuhinje naziva „Krajiška sofra“. Vrijednost ovog Projekta je knjiga na kojoj je radilo i učestvovalo 11 udruženja sa prostora USK-a te nosilac Projekta Udruženje žena „Đul“ Crvarevac. Projekt je financiran od strane BHRI – Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative. Nakon izlaska knjige iz štamparije upriličene su promocije i degustacije krajiških jela u više gradova USK-a, a ovih dana iz štampe je izišao i drugi tiraž.

Drugi veliki Projekt ovog Udruženje je nedavni (17.10.2020.) prvi „Sajam jeseni“. Izložbeno-prodajni program „Sajma jeseni“ održan je u školskoj dvorani a kulturno-umjetnički program u dvorištu Osnovne škole „Crvarevac“. Na „Sajmu jeseni“ koji je bio izložbeno-prodajnog karaktera, učestvovalo je 20 izlagača a isto toliko su organizatorice morale odbiti zbog epidemioloških mjera i lošeg vremena. Učesnici na sajmu, većinom žene iz raznih udruženja nudile su široku lepezu poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, suvenira, jesenskih plodova, pripremljene zimnice, proizvoda od meda, tradicionalnih krajiških jela, raznih slastica ali i cvijeća.

Na prvom „Sajmu jeseni“ učestvovalo je 20 izlagača sa područja općine Velika Kladuša, susjednog Bužima i Cazina te iz Bihaća i Sanskog Mosta. Među izlagačima bili su mladi pčelari iz školske sekcije pčelara škole domaćina „Crvarevac“. Sajam je bio dobro posjećen a povratne informacije govore da su izlagači uglavnom zadovoljni prezentacijom i prodajom svojih proizvoda.

Ovaj zanimljivi sajam kojeg organizatorice planiraju održavati tradicionalno, uz možda povoljniji mjesec održavanja, posjetiocima je ponudio bogat kulturno-zabavni program u kojem su učestvovala udruženja žena „Brekovica“ – Bihać, „Kula“ – Ostrožac, „Koprivna“ – Cazin, „Mala Kladuša“, „Ašik kaldrma“ – Podzvizd i „Izvor“ – Zdena kod Sanskog Mosta te Plesni klub „Gloria“, Ženski hor „El Verdu“ – Velika Kladuša kao i učenici drugog razreda Osnovne škole „Crvarevac“.

Treba imati na umu da su ovakvi događaji zbog koronavirusa svedeni na minumum zbog čega i nije iznenađenje velikog interesa građana za manifesstaciju. Sajam je inače održan uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera.

I na kraju spomenimo i još jednu vrijednu i zanimljivu aktivnost Udruženja žena „Đul“ čije su članice krajem oktobra putovale u Tursku (Istanbul) u kojem su učestvovale na jednoj manifestaciji Udruženja „Bošnjaka“ kao jedine učesnice iz BiH a što znači da su tako bile ambasadorice svoje zemlje. Stoga je u troškovima ovog dalekog putovanja sa 50 posto sredstava učestvovao premijer USK-a Mustafa Ružnić iz kantonalnog budžeta dok su drugu polovinu sredstava snosile same učesnice putovanja iz svojih kućnih budžeta. Sretno i ugodno putovanje ovom Udruženju obezbijedio je „Izan trans“-Velika Kladuša kao njihov redovni i sigurni prijevoznik. Pomoć u ovom slučaju ali i svim drugima od strane lokalne zajednice izostala je i pored činjenice što je blagovremeno i opravdano tražena.

 Kako je žena iz Živinica postala omiljena liderica udruženja u Velikoj Kladuši

Naša sagovornica za ovaj prilog bila je i Nasija H. Džihanović, rođena prije 52 godine na obroncima Konjuha, u općini Živinice. Kako je Nasija po zanimanju laboratorijska tehničarka ovo je zanimanje 2005. godine, stjecajem okolnosti, ponovo dovodi u Velikokladuški Dom zdravlja u kojem i danas radi, a nekoliko godina je radila, zajedno sa mužem, i prije rata. Tek koju godinu nakon dolaska u Veliku Kladušu započinje svoj humanitarni rad a promocija knjige „Soba za nikoga“ autorice rahmetli Donne Ares, pobuđuje ambicije i inspiriše Nasiju da u Velikoj Kladuši osnuje udruženje za pomoć oboljelim od karcinoma, što se dešava pred kraj 2016. godine sa zvaničnim početkom rada u januaru 2017. godine. Stih rahmetli Donne Ares „Jer sutra je novi dan, i slaba, jača sam“, inspiracija je za Nasiju koja je, svoj i angažman članica i volontera kroz rad u Udruženju usmjerila na prevenciju karcinoma, njegovo rano otkrivanje te pomoć već oboljelima, u čemu postiže odlične rezultate.

Nasija je ovo Udruženje registrirala na adresu kuće u kojoj je privremeno bila smještena da bi već nepunu godinu dana kasnije, isto bilo smješteno u prostorijama koje je dobila na dugoročno korištenje od Općinske organizacije SDP Velika Kladuša, sa lokacijom u centru grada. Uz pomoć svojih članica i članova (u Udruženju ima članova i muške populacije, naročito volontera) te velikokladuških poduzetnika uredila je ove prostorije u kojima se danas druže, održavaju razne aktivnosti a posebno svoje radionice.

Udruženje danas broji oko 350 članova od kojih je trećina sa statusom volontera. Cilj osnivanja i djelovanja Udruženja je rad na prevenciji karcinoma, njegovom ranom otkrivanju i pomoći oboljelima. Nasija je za kratko vijeme kormilarenja ovim Udruženjem postala omiljena liderica najboljeg ili ponajboljeg Udruženju na području općine Velika Kladuša pa i šire. Ona je aktivna u Planinarskom društvu „Velika Kladuša“, jedna je od osnivača Centra za demokratizaciju „Naša zajednica“ i sada je njihova podrška a odnedavno, nakon devet godina, rekreativno igra košarku. U toku su realizacije dva njena nova projekta. Prvi se odnosi na prikupljanje sredstava kojima bi se u toku 2021. godine na godišnjem nivou Velike Kladuše obezbijedio pregled pokretnim mamografom za oko 200 žena a jedan takav pregled košta danas 40,00 KM. Do ovakvog projekta došlo je nakon izostanka posjete pokretnog mamografa iz Sarajeva koji na prostore USK-a dolazi iz Sarajeva. U realizaciji je i drugi Projekt ranog otkrivanja malignih tumora kože kojeg ovo Udruženje provodi u svim mjesnim zajednicama Velike Kladuše (14). Do sada je uz angažman doktorice Medihe Hasić Mujanović, dermatolog obrađeno šest mjesnih zajednica u kojima je pregledano 114 žena među kojima je pronađeno nekoliko pomenutih oboljenja. Osim u godini osnivanja Udruženja, ono za svoje aktivnosti i projekte nije dobilo podršku lokalne zajednice. Ovakva odrednica djelovanja i smisla postojanja Udruženja „Sutra je novi dan“ ideja je vodilja (ne)umorne predsjednice Nasije H. Džihanović.

Dok je Udruženja žena „Mala Kladuša“ – tradicija u zaborav neće

Udruženje žena „Mala Kladuša“ zvanično je započelo sa radom 12. aprila 2014. godine. Dosadašnji rad Udruženja svrstava ga u dobro organizirana i pristupačna za medije koji uzvraćaju praćenjem njihovoga rada.

Šest i pol godina rada nije period za koji se mogu ostvariti posebno zapaženi rezultati. Međutim, ovo Udruženje je ipak ostvarilo poprilično zapaženih rezultata, a svakako da je najvažniji i najbitniji, kako potpredsjednica Zarifa Bektašević kaže, da je Udruženje kompaktno i da rade i djeluju u skladu sa svojim zaštitnim znakom spojenih ruku: „Svi za jednu – jedna za sve“! Na njihovim druženjima u pravilu je uvijek veselo uz  pripremljenu domaću hranu koju konzumenti uvijek ocjenjuju izvrsnom. Atmosfera je također uvijek izvrsna. Dio atmosfere sa različitih druženja možete pogledati u ovom našem video zapisu. Inače, predsjednica Udruženja žena „Mala Kladuša“ je Sanajda Jašić Muratović. Pripremili: Lajla ŽALIĆ – volonterka i Esad ŠABANAGIĆ

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR