Objavljeno na www.capital.ba (17.11.2020.)

Autor: Svjetlana Šurlan

Ministarstvo finansija objavilo je jutros Javni poziv za upis i uplatu četrdeset treće emisije obveznica RS javnom ponudom svim domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima.

U pitanju je emisija 30.000 dugoročnih obveznica javnom ponudom, pojedinačne vrijednosti od 1.000 KM.

Planirani iznos emisije je 30 miliona KM, a aukcija je zakazana za 2. decembar 2020. godine.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 3,5 odsto na godišnjem nivou.

Isplata glavnice biće jednokratna po dospijeću, odnosno po isteku roka od deset godina od dana registracije emisije kod Centralnog registra hartija od vrijednosti, dok je isplata kamate jednom godišnje.

Portal CAPITAL pisao je ranije da je zaduženje prodajom obveznica Republike Srpske sve skuplje i da Vlada investitorima nudi značajno više kamate u odnosu na početak ove godine.

Kako bi pokrila planirane rashode Vlada Republike Srpske namjerava da se dugoročno zaduži ove godine za ukupno 678 miliona KM, što je za 363 miliona više nego što je prvobitno planirano.

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR