Objavljeno na www.capital.ba (09.11.2020.)

Autor: Svjetlana Šurlan

BANJALUKA – Nakon dugogodišnje borbe ko će nadograditi Inspekcijski informacioni sistem (IMS), pokušaja da taj posao bude dodijeljen zagrebačkoj firmi „Infodom“, zbog čega je fotelju direktorice u Inspektoratu RS izgubila Danijala Batar, konačno je završena ova IT saga. Posao je dodijeljen „Prointeru“!

inspektorat prointer

Foto: Pixabay

Republička uprava za inspekcijske poslove (Inspektorat RS) u četvrtak je zaključila ugovor s banjalučkom firmom „Prointer“ o nabavci nadogradnje i održavanja Inspekcijskog informacionog sistema.

Prethodno je rok za prijem ponuda produžen sa 7. septembra na 12. oktobar.

„Prointer“ ima najviše 18 mjeseci da ispuni ugovor i za to će biti plaćen 1,86 miliona maraka iz Budžeta RS. Ta firma bila je jedini ponuđač IMS-a.

Nadogradnja bi trebala da obuhvata, kako su naveli u Inspektoratu, hardver i softver. Istakli su da je postojeći sistem u upotrebi od 2010. godine i da je „dao svoj tehnološki maksimum“.

Da slijedi nova borba IT firmi za milionski sistem Inspektorata RS portal CAPITAL je objavio 23. jula ove godine kada je raspisan tender.

U ranijem postupku nabavke nadogradnje IMS-a posao je bio namijenjen firmi „Infodom“ iz Zagreba, ali su na scenu stupili igrači na domaćoj IT sceni koji su žalbom sve zaustavili. Firma „Sirius 2010“, koja je uložila žalbu, partner je firme „Prointer“ i bliska je SNSD-u.

Kako se ranija nabavka informacionog sistema u Inspektoratu odvijala i kako su ta i slične nabavke postale sredstvo obračuna kompanija, političkih partija, ali i smjena funkcionera i izvlačenja novca iz Budžeta RS, CAPITAL je pisao u martu ove godine u tekstu „Zagrebački softver smijenio direktoricu Inspektorata RS?“.

 

OSTAVITI ODGOVOR