Amel Emrić (New Voices): Pusti me da tečem!

0
206

Objavljeno na www.youtube.com (07.10.2020.)

Autor: Amel Emrić

Rijeka Neretvica nije sirotica, rijeka Neretvica ima mještane Klise koji je čuvaju, ona je njihova ljepotica. Namjera JP Elektroprivreda BiH je da otmu rijeku i zarobe je u cijevi, nedirnute rijeke su rezervoari pitke vode, a ovaj biser prirode se mora sačuvati i pretvoriti u turistički raj, bez izgradnje ijedne MHE. Samo jedna mini hidro elektrana ne donosi dovoljno zarade, da bi bilo isplativo to mora biti hidro energetski sistem od 15 MHE, nije dovoljno presjeći rijeku oni je namjeravaju potpuno uništiti.

Ovakve elektrane čija je šteta veća od koristi uveliko su odbačene i uklanjaju se s riječnih tokova u čitavom svijetu, a njihovim izvođačima se naređuje uklanjanje betonskih konstrukcija i pristupnih puteva. Posljedice loše politike nadležnih ministarstava s izgovorom ulaganje u “obnovljive izvore energije” dovelo je do devastacije većine rijeka u Bosni i Hercegovini. Vlasnici MHE zloupotrebljavaju koncesiju, ograđuju rijeke, zabranjuju prilaze i uzurpiraju zemljište oko rijeke, oni su postali gospodari rijeke. Većina riječnih tokova u BiH je trajno devastirana, stanovnici Klise traže moratorij na izgradnju MHE i glasno poručuju, NO PASARAN!

 

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

 

OSTAVITI ODGOVOR