Piše: Azra22

Sretan nam mjesec predizborne kampanje za lokalne izbore u BiH zakazane za 15. novembar 2020-te!

Prije nego je i počela, posmatrači Transparency International BiH zabilježili su brojne slučajeve kršenja Izbornog zakona u BiH. Za samo dva mjeseca više od 1.400 zloupotreba javnih resursa za izbornu kampanju: 547 slučajeva intenziviranja javnih radova, 150 primjera raspodjele posebnih podsticaja i subvencija koje se najčešće odnose na jednokratne isplate tempirane u predizborni period… Tako je i načelnik Ugljevika jednokratno dijelio po 100 KM djeci demobilisanih boraca, a gradonačelnik Zenice isplatio 100.000 KM Udruženju penzionera uz tvrdnju da slučaj nema veze sa izborima i da će Udruženje dijeliti pomoć socijalno ugroženim penzionerima. S druge strane, izvještaj koji je podnijela koalicija “Pod lupom” je također zabrinjavajući – stotinu posmatrača/ica ove organizacije su zabilježili 238 slučajeva izbornih nepravilnosti od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju i to u svakoj trećoj opštini/gradu u Bosni i Hercegovini.

Naime, prema Izbornom zakonu BiH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje, pa ova “preuranjena” kampanja predstavlja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH.

Prema prikupljenim podacima, najčešće nepravilnosti su zloupotrebe javnih resursa i zloupotreba funkcija, najčešće kroz intenziviranje javnih radova. U prevodu: dignute ceste, kružni tokovi u izgradnji i rekonstrukcije su prvio pokazatelj da nam se bliže izbori. Uz to je počeli i ljepljenje promotivnih plakata i objava promotivnih objava na društvenim mrežama. Sve je ovo očekivan i već viđen način “kupovine” glasova širom države i narednih mjesec dana, tokom predizborne kampanje, političari i kandidati će nam iskakati i iz frižidera i to im neće biti problem jer smo im upravo mi dali dovoljno novca da mogu organizovati predizbornu paradu!

Najveći dio novca kojim političke partije raspolažu dali smo im upravo mi iz budžeta koje punimo, a na to idu njihove plate i druge prinadležnosti, kao i budžeti u kojima imaju tekuće trezerve, grantove, poticaje….

Nije za zaboraviti, pogotov u predizbornoj kampanji da Zakon o finansiranju političkih partija kaže da, osim što se partija može finansirati iz članarina, dobrovoljnih priloga, poklona, izdavačke djelatnosti i dobiti vlastitih kompanija koje se mogu baviti ograničenim brojem djelatnosti, tu je i finansiranje iz budžeta. Prema podacima CIK BiH za 13 godina, u periodu od 2004. do 2017. godine, iz budžeta svih nivoa vlasti političkim subjektima je isplaćeno 263,2 miliona KM ili oko 20 miliona KM godišnje. Partije kao udruženja građana, moglo bi se reći i interesna, dobivaju sredsta iz budžeta BiH, entitetskih, kantonalnih, budžeta Brčko Distrikta BiH, te budžeta drugih jedinica lokalne uprave i samouprave. Sredstva koja im se dodjeljuju iz različitih budžeta raspoređuju se tako da 30% novca predviđenog za političke partije bude podijeljeno jednako svim političkim strankama, odnosno koalicijama političkih stranaka koje su osvojile mandate; 60% s prema broju poslaničkih, odnosno delegatskih mandata koje svaka stranka, koalicija ili nezavisni kandidat ima u trenutku dodjele mandata i 10% od ukupnog iznosa raspoređuje se na osnovu broja zastupnika i delegata manje zastupljenom spola. Tako će ove godine, 2020, samo iz budžeta FBiH strankama biti dodijeljeno dva miliona KM – pandemija koronavirusa je spriječila da to bude tri miliona i osamsto hiljada KM. Najviše sredstava dobiće SDA i SDP – u skladu sa izbornim rezultatom iz 2018-te. Na sva ova sredstva politički kandidati se ponekad znaju požaliti javnosti da su morali uzeti kredit za kampanju ili prodati nešto od imovine?!

Što se tiče nepravilnosti u korištenju javnog novca, dakle našeg, CIK BiH upozorava da stranke u izvještajima najčešće ne prikazuju “nenovčane donacije” po osnovu besplatnog korištenja poslovnih prostora – općinski odbori vladajućih stranka obično bez davanja naknada koriste općinske prostore, primaju “priloge” od određenih kompanija koje kasnije sklapaju ugovore o javnoj nabavci i ostvaruju značajne prihode jer “u dobru kampanju treba uložiti”, pogotovo ako nakon toga slijedi „usluga za uslugu“.

Važno je čitati izvještaj o finansiraju političkih partija i izvještaje političkih partija o utrošku novca, ali ako podatke tražite na stranici Izbori.ba gdje bi morlai biti jer su ih partije obavezne dostaviti – naći ćete podatke od 2013 do 2017 godine. Zato treba tražiti dalje, osloniti se na izvještaje Transparency internationala i drugih poput koalicije Pod lupom koji nakon svakih izbora prave detaljnu analizu situacije. Treba pratiti i medije koji donose kvalitetne analize i ne zaboraviti da je ponekad izbor informacija važniji od same informacije, a sve to je potrebno za donošenje informisane odluke na bazi koje treba zaokružiti kandidata ovog novembra.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.
Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

slika1.PNG

 

OSTAVITI ODGOVOR