Piše: Sacic Din

Problemi mentalnog zdravlja sve su prisutniji u svijetu, a Bosna i Hercegovina nije iznimka, a osobama sa duševnim oboljenjem je često gora bitka protiv stigme nego protiv same bolesti. Iako se na sve strane sve češće govori o mentalnom zdravlju, u našem regionu se to još uvijek smatra tabu temom – loša ekonomska i socijalna situacija ovaj region, pa tako i BiH čine pogodnim tlom za razvijanje neistinitih narativa o mentalnom zdravlju.

Destigmatizacija i borba protiv diskriminacije prema osobama sa mentalnim poteškoćama trebalo bi da su jedan od prioriteta bosanskohercegovačkog društva, ali tome definitivno ne doprinosi glamurizacija ovakvih urbanih mitova. Naime, jedan od najpopularnijih i najopasnijih stereotipa koji se koristi za romantiziranje mentalnih oboljenja, naročito kod mladih, je takozvani stereotip „mučenog umjetnika“ – kliše za koji ste vjerovatno već čuli, a koji bi mogli pretočiti u opis kao: „Najprestižniji umjetnici poput Vincet Van Gogha, Sarah Kane ili Kurt Cobaina bili su geniji, ali ne uprkos svojim mentalnim poteškoćama, već zbog njih“. Širenje ovakvih mitova dovelo je do globalnog uvjerenja da su mentalna oboljenja i promijenjena mentalna stanja, uprkos nedostatku istraživanja koja pružaju konkretne dokaze, pogodna za kreativnost. Dvije opasne i neistinite pretpostavke proizilaze iz ovakvih narativa. Prva je da su umjetnici koji ne pate od mentalnih oboljenja – osuđeni na život prosječnosti, a duga da oni koji su mentalno oboljeli – moraju prihvatiti vlastitu patnju da bi zadržali svoju kreativnost. Istovremeno, urbani mitovi poput „mučenog umjetnika“ obeshrabruju mnoge osobe sa mentalnim oboljenjima koje traže karijeru u umjetnosti da potraže stručnu pomoć – razlog tome je strah da će im se, sa poboljšanjem stanja, smanjivati kreativne sklonosti ili, još gore, talenat.

No važno je napomenuti da postoji mnogo više pojedinaca bez poteškoća u mentalnom funkcionisanju koji neprestano proizvode vrhunska muzička djela, vizualnu umjetnost i literaturu.

Kao društvo smo odgovorni da zaustavimo romantiziranje mentalnih poteškoća i širenje stereotipa izmučene, kreativne duše. Umjesto toga usredotočimo se na pomaganje osobama sa bilo kojim oblikom poteškoća da shvate da se ne trebaju boriti u tišini, da je korisno potražiti psihološku pomoć i da patnja ne mora biti vječno dio njihovog identiteta, pa ni onog kreativnog.

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba su odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Sve komentare i sadržaje, prije nego budu vidljivi na portalu, mora odobriti administrator.
Svi sadržaji, kao i stavovi i mišljenja komentatora, odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je dužna da u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje, ukloni neprimjereni sadržaj i nadležne organe obavijesti o pristiglom komentaru.

 

IMEP-freepic mental health and art.jpg

 

OSTAVITI ODGOVOR