Objavljeno na www.capital.ba (17.08.2020.)

Piše: D.Eremija

Na Banjalučkoj berzi je objavljen i poziv na aukciju trezorskih zapisa Republike Srpske, koja je bila zakazana za danas.

Na ovaj način planirano je da se prikupi 20 miliona maraka po kamatnoj stopi EURIBOR +1,75, sa rokom dospijeća od godinu dana.

Međutim, prema izvještaju sa Banjalučke berze, ta cifra je značajno veća, te je aukcijom trezorskih zapisa Srpske ostvaren promet u vrijednosti od 38,91 milion KM.

Ukupno trgovanje na berzi danas iznosi 38, 96 miliona KM, kroz 31 transakcija.

Vrijednost BIRS indeksa se nije promjenila i iznosi 607,86 poena.

Od akcija na standardnom berzanskom tržištu najveći promet je ostvaren sa akcijama Telekom Srpske Banja Luka, trgovalo se u iznosu od 15.724 KM, po prosječnoj cijeni od 0,95 KM po akciji.

Najveći promet na tržištu fondova ostvaren je sa DUIF Euroinvestment – OAIF Euroinvestment fond, trgovalo se u iznosu od 16.125 KM, po prosječnoj cijeni od 10,75 KM po akciji.

Udjeli/akcije jednog fonda su ostvarile pad prosječne cijene, a gubitnik dana među fondovima je DUIF Kristal Invest a.d. – ONIF Kristal Cash Plus Fund(-0,52%), i danas se ovim fondom trgovalo po prosječnoj cijeni od 0,761 KM.

Od hartija od vrijednosti na slobodnom tržištu najveći promet je ostvaren sa akcijama Zvornikputeva, u iznosu od samo 321 KM, po prosječnoj cijeni od 1,20 KM, čime je ostvaren rast u odnosu na prošlo trgovanje za 20 odsto.

IZVOR: https://www.capital.ba/umjesto-planiranih-20-miliona-srpska-se-zaduzila-skoro-40-miliona-km/

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR