Objavljeno na www.facebook.com (02.10.2020.)

Piše: Nataša Novosel

U Bosni i Hercegovini postoji veliki broj festivala koje organizuju mahom mladi ljudi i oni okupljaju, takođe, mlade ljude iz cijele države i zemalja regiona, što govori o njihovom pozitivnom i afirmativnom karakteru.

Dok sa jedne strane imamo politička usmjerenja koja podstiču polarizaciju društva, sa druge strane imamo odeđene festivale koji predstavljaju zupčanike razvoja društvene kohezije. Oni su prilika da se mladi koji odrastaju u sredinama sa izraženim međunacionalnim ili vjerskim podjelama sretnu na jednom mjestu, upoznaju i uvide sve one karakteristike koje ih čine sličnima i koje ih spajaju.

Takođe, htjela bih istaći i to da festivali značajno obogaćuju cjelokupnu kulturu kroz promociju različitih vidova umjetnosti – muzika, likovna, filmska umjetnost i sl. Koliko je ovo važno možemo vidjeti kroz primjere razlčitih društava koja su u različitim periodima ljudskog razvoja pridavala ogroman značaj kulturi i umjetnosti. Tako recimo, u Antičkoj Grčkoj se vjerovalo kako poezija i muzika predstavljaju jedne od najvažnijih alata za odgoj mladih ljudi. Vjerovali su da kroz njih djeca i mladi razvijaju svoj duh, mijenjaju svoju ličnost i karakter, a posljedično i ponašanje. Smatrali su da bi svaki slobodan građanin trebao naučiti pjevanje i sviranje lire., rekla je Milena Deletić, diplomirani sociolog.

Naša sagovornica je dalje navela:

Možda ne moramo svi znati da pjevamo ili sviramo neki instrument, ali ovo nas upućuje na razmišljanje o tome koliko su zapravo festivali važni u razvoju svijesti i pozitivnih stavova i vrijednosti mladih ljudi, a samim tim i našeg društva u cjelini.

Maida Crnkić, doplomirani psiholog, takođe je komentarisala postojanje i realizaciju festivalskih aktivnosti u našoj zemlji:
S obzirom na to da danas u svijetu uglavnom preovladavju haos i nesigurnost, a nivo stresa prevazilazi sve granice ,,normale”, javlja se potreba za nečim što može da unese malo pozitive u živote mladih ljudi. Različiti festivali su upravo to što pruža šansu da se na određeno vrijeme zaborave brige i da se proslavi pozitivna strana života. Festivali pomažu ljudima da se oslobode stresa i dovedu svoje emocije na neki optimalan nivo, odnosno da se uspostavi ravnoteža. Pored toga, festivali prevazilaze određene stereotipe. Ne obraća se pažnja na to ko je ko, odakle dolazi, koja mu je boja kože, koja je religija u pitanju i sl., već svi imaju jedan zajednički cilj – da se što bolje provedu i da zaborave na sve ostalo.

Festivali su, čini se, jedina karika u BiH koja istinski spaja ljude, briše njihove razlike i budi svijest kod novih generacija. Dokaz tome su posjetioci koji dolaze iz svih krajeva svijeta ne obazirući se na nacionalnu pripadnost. U njihovom postojanju evidentna je težnja ka zajedništvu, miru kao jedinoj opciji svih postkonfliktnih područja, a taj put i takva svijest nemaju alternativu.

Većina festivala u Bosni i Hercegovini je otkazana zbog situacije izazvane virusom korona. Vidiljivo je razočaranje mladih zbog otkazivanja festivala jer su upravo u njima pronalazili prave vrijednosti i energiju neophodnu za današnji način života.

IZVOR: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220910602587184&set=a.10201209977683874&type=3&theater

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR