Piše: Azra22

Portali su trenutno, izgleda, najlakši način da se dopre do velikog broja ljudi i gotovo svakodnevno se pojavljuju novi. Prema Kodeksu za štampu i online medije važno je da informacije koje mediji, u ovom slučaju portali, objavljuju budu istinite, korisne javnosti i ne služe huškanju, te ne potiču na konflikt. Dakle cilj tih novih portala bi trebao biti da te mase informišu o važnim stvarima, no analizirajući vijesti koje se objavljuju, kao i vijesti koje su najčitanije shvatamo da je stvarnost mnogo drugačija!

U BiH i ptice na grani već znaju „ko je čiji“ medij, te ko čiji interes zastupa. Upravo zato će površni čitalac na tim novim portalima naći namanje koristnog sadržaja koji će mu pomoći da kreirate pravu sliku o stvarima koje se događaju oko njega ili da gradi kritičko mišljenje o bilo čemu. Naravno da nisu svi isti, ali sigurno je dobra većina medija u BiH, prvenstveno  portala, samo još jedno sredstvo preko kojega se obmanjuju mase i usmjeravaju u onome pravcu koji trenutno odgovara interesima moćnika ili pretendenata za vlast, a u moru sadržaja se čovjek lako izgubi.

No več površni pregled novonastalih portala pokazuje da  više ne znamo ni šta čitamo niti ko je to napisao. Hajde da malo analiziramo.

Prva stvar koju bi trebao da uradi bilo ko ko želi da provjeri relevantnost medija jeste da vidi ko stoji iza napisanog teksta ili platforme koja objavljuje. Tako primjerice novoosnovani  PressMedia.ba je uklonio imena svojih saradnika zbog, kako navod u Impressumu „ogromnih pritisaka koje direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić i njegovi medijski saradnici vrše na naše novinare i kolumniste našeg portala“. Guglajući o vlasniku ovog portala dođem u novi ćorsokak – podataka nema. Najčitanije vijesti na ovom portalu su o SDA i njenim članovima i to u negativnom kontekstu, a mnogim tekstovima, kao naprimjer u onom o tome kako BH Telecom propada, nedostaju izvori podataka i autor teksta ciframa barata dosta ležerno, pogotovo sa postocima. Svejedno, nekom ko voli brojeve sve to izgleda malo neozbiljno.  Idemo dalje…

Jedan novi i dugo najavljivanih portala je Istraga.ba. Sadržaj je nešto drugačiji –  ima istraga, kolumni, analiza… Poznato ime urednika- Avdo Avdić; autori kolumni Senad Avdić, Slobodan Vasković, Vildana Selimbegović…  Glavna i odgovna urednica i direktorica Oslobođenja kolumnistkinja na portalu?! Kako možemo biti sigurni u nezavisnost ovog portala? Da li je ovo možda samo još jedan ogranak najvećih i najjačih medijskih kuća u BiH?

A tu je i  portal Politički.ba. Kažu da je nastao „sa ciljem da uvede novi pristup stvaranju i pružanju informacija na BH Internet-tržištu“. Ovo dobro zvuči, ali hajde da analiziramo sadržaj i tim koji radi na portalu. Ime koje se veže za portal je Sead Numanović – dugogodišnji novinar i urednik “Dnevnog avaza”. Dobro, česta je pojava da novinari iz jednog medija prelaze u drugi ili kreiraju svoj, ali… Mnogo tekstova o Numanoviću upućuju na to da je upravo on najbliži saradnik Fahrudina Radončića. Zašto onda otvara novi i zaseban medij? Otkud mu sredstva kojima bi se ovakav podhvati finansirao i da li se radi o kreiranju portala koji će biti samo produžena ruka onih „moćnih i vodećih“? S druge strane – ništa novo ili invativno ne pronalazim na ovom portalu, a uočavam i da nije ni naručito popularan.

Mislim da je veliki broj portala koji idu istim putem: ne znamo ime vlasnika, porijeklo novca kojim se finansira, nema novih informacija ili novog pristupa… Sve to stvara osjećaj da je nečiji cilj da javnosti prikaže da u BIH vlada apsolutna sloboda, da postoji mnogo nezavisnih i “drugačijih” portala i da postoji mnogo prostora za objektivno izvještavanje, a zapravo ne trebate biti naručito iskusan ili medijski pismen da biste shvatili da većina portala nema ništa od toga. Sve ukazuje na to da se iza ovih projekata kriju neki interesi koji niszu javni ili istina, negov iše liče na održati status quo i u politici  i u medijskoj zajednici. Uostalom kome trebaju osvještene mase ljudi? Sigurno ne onima koji pokušavaju zadržati svoje pozicije koristeći se svim i svačim, pa i medijskim prostorom koji, izgleda, nikada nije bio “jeftiniji” i ranjiviji.

Ova istraga me polako umara i pitam se zašto je tako teško naći novinare koji prave dobre tekstove i mediji koji ih objavljuju jer to im je i posao, zar ne? Ne kažem da su ovi portali  koje sam pomenula lošiji od ostalih, već samo upozoravam na indikatore koji ukazuju da „nešto ne štima“. S druge strane – dadoh im besplatnu reklamu i možda još koji klik što mi nikako nije bio cilj i zato podvlačim da je cilj ovog teskta da upozori da, što bi naš narod rekao, „otvorite četvere oči“ jer mnoge od ovih priča koje se objavljuju nisu vam potrebne ili će vas samo opteretiti i navesti na “pogrešan trag”. S druge strane –  trudite se da budete informisani jer to je jedini način da donosite bolje odluke ili da shvatite koji su to procesi koji koče ovu državu, ali i vaš život. Dakle  obratite pažnju na autore teksta, na vlasnike portala, na direktora, odgovorne osobe, na izvore u tekstovima i, što je najvažnije,  na kontekest!

O kontekstu ćemo neki drugi put, a do tada pazite šta čitate!

NAPOMENA:

Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE.
Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.
Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

tekst11.jpg

 

OSTAVITI ODGOVOR