Piše: IMEP tim

Predstavnici IMEP-a su 30.09.2020. godine održali novu online radionicu za građane novinare  putem ZOOM-aplikacije.

Menadžerica grantova Lejla Mijović je objasnila način konkurisanja za grantove u iznosu od 2.000 do 5.000 dolara i dinamiku ocjene pristiglih aplikacija do kraja projekta, te je podsjetila sve zainteresovane da se na www.imep.ba nalaze i najčešće postavljana pitanja i odgovori što umnogome može olakšati sam proces aplikacije.

Rubina Čengić je govorila o razlici između novinarstva i građanskog novinarsta, značaju građanskog novinastva u vrijeme poplave lažnih vijesti i zloupotrebe informacija i medijskog prostora, obavezi i jednih i drugi da objavljuju samo istinu, da se vode javnim interesom, te pravu građana da zatraže informacije od svih institucija sistema.

Učesnike je na početku pozdravio Almir Čehajić Batko, šef promotivne kampanje IMEP-a kratkim podsjećanjem da Radio OTVORENA MREŽA odavno građane poziva da budu novinari i javljaju šta se događa u njihovim okruženjima što se pokazalo zanimljivo za građane.

Odziv je bio značajan – ljudi iz različitih dijelova BiH i različite životne dobi, pitanja mnogo kao i obećanja učesnika da će poslati svoje aplikacije ili se jednostavno registrovati kao građani novinari na imep.ba i objavljivati svoje medijske sadržaje.

Radujemo se budućim sadržajima i novim idejama građana novinara.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR