Objavljeno na www.facebook.com (16.09.2020.)

Piše: Safija Vehabović

Melisa Hajdarević, mlada fotografkinja iz Kaknja, svoj put prema fotografiji spoznala je ugledajući se na stariju sestru.
»Odmalena smo rado odlazile na piknik, posjećivale planine, jezera, dugo se zadržavale fotografišući zalaske sunca na morskoj obali. Od roditelja smo naučili kako poštovati prirodu, paziti na ekologiju, i nekako je bilo prirodno da prve fotografije budu upravo posvećene divljenju pejzaža, krajolika, i svemu što je Božija kreacija.«
Ova talentovana djevojka ubrzo se uspinje u svijetu fotografije, te kao najveći profesionalni izazov izdvaja fotografije koje je pravila za bosanskohercegovačke kreatore.
“Oni uvijek žele da njihove kreacije budu specifične, prepoznatljive, unikatne, i da pazimo na svaki detalj. Od takvih saradnji izdvojila bih dragu gospođu Mevlidu Huskić tj IDA ART s kojom imam već dugi niz godina uspješnu saradnju i ponosna sam na svaki njen naredni uspjeh koji ostvari sa novim kreacijama.”
Melisa voli neobične fotofrafije: “neke specifične momente pri dječijoj igri, nesvjesne zaljubljene likove pri jesenjoj šetnji, starca koji u posljednjim godinama života čisti i grabi svoju baštu. Naizgled to su tako obične stvari, koje na kraju ostaju na fotografiji kao vječne uspomene.” Kako kaže, masa ipak traži da se ispune njihovi lični zahtjevi, što je i prirodno. “Svako želi da je u prvom planu, npr. kada udaje kćerku, ženi sina, proslavlja rođendan djeteta ili mlada djevojka koja želi sve zasjeniti na maturskoj večeri.
Fotošutinzi, prema Melisinim riječima iziskuju maksimalni trud i posvećenost, slično kao i gluma. “Svaki projekat je poseban na svoj način, svaki traži vaš lični pečat. Ako bih baš trebala izdvojiti neki najemotivniji momenat to je onaj dan kada je objektiv bio spreman da zabilježi najdivniji momenat rođenja kćerke moje sestre. Nekoliko minuta nakon rađanja tog bića neopisiv je osjećaj postati tetka i promatrati svaki pokret novog stvorenja u našoj porodici. To su trenuci pri kojima sam jako zahvalna jer su moji roditelji investirali svoj novac u moju prvu foto opremu i trudili se da podrže maksimalno moje ambicije. “
Hajdarević se uvijek vraća motivima krajolika, jer tu je “svoja, bez limita, bez ičijih uputa.” Preferira crno-bijele fotografije, zbog note tradicije u sebi, jer kako kaže, podsjećaju na djetinjstvo i trenutke sreće.
Diskriminaciju, ili neki oblik nasilja samo zato što je žena, nije doživjela. Uspješno surađuje sa kolegama. Kada su upitanju klijenti, prije svakog projekta dolazi do upoznavanja, dogovaranja i pronalaženje kompromisa.
Fotkografi/fotografkinje koji inspirišu Melisu su: Aida Redzepagić, Maja Topčagić, Muna Nazak, Nermin Đokić.

IZVOR: https://www.facebook.com/111435860518999/posts/169991784663406/?sfnsn=mo&extid=PCObZ8YriRv9IEYd

NAPOMENA:
Objavljeni sadržaj i komentari na web stranici IMEP.ba je odgovornost autora sadržaja (fizičke ili pravne osobe) i ne reflektuje ciljeve ili stavove Pograma osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), CPCD-a ili OTVORENE MREŽE. Svi komentari i sadržaji se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.

Svi sadržaji kao i stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija IMEP.ba je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru, te isti ukloniti čim bude uočen ili prijavljen.

OSTAVITI ODGOVOR