Objavljeno na BH novinari  (15.09.2020.)

U utorak (15.09.2020.) u Hotelu Europe u Sarajevu, u organizaciji BH novinara organizovana je završna konferenciju projekta “Zaštita autorskih prava novinara/ki i drugih medijskih profesionalaca u BiH”.


Neke od preporuka sa konferencije su:

-Zaštita autorskih prava je prvenstveno u rukama novinara, odnosno medija koji moraju zahtijevati od svojih kolega, ali i od javnosti da poštuje njihova prava.
-Cjelokupna profesionalna zajednica se treba educirati u ovoj oblasti i insistirati na tome da novinari ne smiju kršiti autorska prava drugih osoba.
-Neophodno je stvoriti mrežu medijskih organizacija koja će promovirati pravo intelektualnog vlasništva i raditi na unapređenju zakonskog okvira iz ove oblasti, a mediji se trebaju držati fer pravila jedni prema drugima i poštovati profesionalne standarde i etiku.

Projekat zaštite autorskih prava novinara/ki i medija kroz unapređenje zakonskog okruženja i profesionalnih kapaciteta medijske zajednice Udruženje BH novinari realiziralo je u saradnji sa partnerima Hayat.ba, Dnevni list – Vaša dnevna novina i srpskacafe.com i uz podršku Programa za osnaživanje nezavisnih medija (IMEP).

OSTAVITI ODGOVOR