Piše: IMEP tim

Možete li se malo predstaviti?

Moj angažman u medijima datira od 1990. godine kada sam počeo da radim kao fotoreporter i dopisnik većih jugoslovenskih novina i časopisa. Radio sam za sarajevske „Večernje novine“, potom kao urednik fotografije u sedmičnim novinama “Zmaj od Bosne” koje su štampane u Tuzli, a kada je 1996. godine u Tuzli formirano dopisništvo Associated Pressa počinjem raditi za njih kao fotoreporter da bih 2003. godine postao urednik fotografije u sarajevskom dopisništvu. Do sada sam pripremio deset samostalnih izložbi fotografija, učesvovao u realizaciji nekoliko  fotomonografija,  ilustrovao naslovne strane velikog broja knjiga i član sam Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBIH). Objavljivao sam u uglednim svjetskim magazinima i dnevnim listovima kao što su: Time, Newsweek, Life, Paris Match, Spiegel, New York Times, Washington Post, Herald Tribune, Guardian i brojni drugima. Izvještavao sam s kriznih područja Kosova, Makedonije, BiH, Afghanistana, Saudijske Arabije. Bio sam član žirija za National Press Photographers Association, Best of Photojournalism Contest… Više od 25 godina sam prisutan u medijskom prostoru, ali od 2019. godine  nemam  stalni novinarski angažman, te projekte koje želim realizovati finansiram pomoću grantova. Zbog propusta u radu Udruženja BH novinari ostao sam bez uplaćenih 10 godina staža i nemam mogućnost ni prijevremenog penzionisanja, te se moram snalaziti kako znam da bih živio i nastavio raditi posao koji volim nadajući se da ću biti nagrađen minimalnom starosnom penzijom.

 Šta je tema vašeg projekta  ili vaših aktivnosti  – kome se obraćate i u kojoj formi, zašto mislite da je ta tema važna i korisna i potrebna?

Tema mog projekata su mini-hidroelektrane koje trajno uništavaju rijeke. Države regije su zbog loših zakona i zabluda lokalnog stanovništva, te uz pomoć korumpiranih lokalnih moćnika izgubile snagu svojih rijeka i za desetak godina sve su rijeke pregrađene, zaustavljene, društvena zajednica ima malu korist, a pojedinci veliku. Cilj mi je u formi kraćeg dokumentarnog filma prikazati svu štetnost MHE. Lokacije snimanja su Gornji sliv Neretve, te pritoke Kraljuščica koja je totalno presušila i Neretvica koja je za sada sačuvana. Želim da animiram javnost da shvati da MHE nisu progres, nego najveći ekološki zagađivači rijeka. Kombinujem fotografiju, video i audio zapise u kreiranju mojih priloga.

Šta znate o građanskom novinarstvu i kako ste sticali ta znanja?

Lično mislim da je građansko novinarstvo odličan oblik aktivizma, da je iskreno i snažno. Smatram ga korisnim u svim formatima i vjerujem da sa može doprinijeti da anemična  medijska scena u BiH dobije novu snagu i načine izvještavanja.

Kako ste saznali za IMEP?

Bila je objava u jednoj Viber-grupi u kojoj sam član, a vidio sam i  objave na internetu.

Kako je izgledao  proces apliciranja, da li je komplikovan, težak, zahtjevan?

Potrebno je pratiti upute i napisati projekt, a to je prvi korak u realizaciji jer  kroz pisanje projekta odbacujemo nebitne stvari i bavimo se suštinom.

Koliko novca ste dobili i za koje aktivnosti?

Akobogda dobiću 2.200 dolara za tri dokumentarna filma o tri  lokacije na Neretvi u Ulozima kod Kalinovika, Kraljuščici i Neretvici koja izvire kod Fojnice.

Šta trenutno radite u okviru ovog granta?

Trenutno montiram prilog o mogućoj realizaciji plana izgradnje sedam mini-hidroelektrana na gornjem toku Neretve koje bi ubile sav biljni i životinjski svijet u tom jako osjetljivom eko-sistemu.

S obzirom da je vaš projekat počeo u “doba korone” – koliko vam je to otežalo ili olakšalo posao, da li ste uopšte počeli da radite?

Stavim masku i obučem rukavice i nastojim da držim sigurnu distancu tokom razgovora sa sugovornikom. Sama tema ne podrazumijeva puno kontakta s ljudima, iskreno više sam medvjeda sreo tokom rada u gornjem toku Neretve, a na moju sreću mede su bile daleko i brzo su otišli dalje.

Kakvi su vam planovi za poslije, kada završite aktivnosti podržane grantom?

Nadam se da će kvalitet realizacije ovog projekte otvoriti mogućnost da pokušam da još jednom apliciram na ove grantove jer je to jedini način finansiranja projekata nezavisnih i freelance-novinara.

OSTAVITI ODGOVOR